Маркели (Карнобат)–Провинция Хемимонт

Тази късноантична крепост не фигурира в епархийските списъци, но разкритата внушителна църква свидетелства за значим раннохристиянски център през V–VІ в. Важен регионален християнски център през VІ– ХV в., за което свидетелства голямата кръстокуполна базилика и многобройните култови предмети.

 Незвестен по име мъченик (мъченици)
В агиографската литература липсват сведения за мъченик от Маркели и близкия регион, но археологическите проучвания сочат друго. На най-високата точка на крепостта, под руините на средновековния и ранновизантийския храм, бе разкрит и проучен мартириум. Първоначално в скалистия терен е изсечено четириъгълно помещение 3,80х4,00 м, което е облицовано с тухли на хоросан, като на източната стена е оформена аркирана абсида с ширина 1,20 м. До помещението се стига през двойно стълбище от север и юг. Иззиданите 4 монолитни стълба предполагат, че мартириумът е бил засводен. Явно саркофагът с мощите на мъченика са били срещу абсидата пред двата източни стълба. Двойното стълбище е необходимо за поклонниците, които се спускат от север и след поклонение пред саркофага напускат помещението от юг. По-късно, навярно през VІ в., над мартириума е построена трикорабна базилика, чийто план е съобразен с подземната крипта, попадаща точно под абсидата. По този начин била организирана и възможността свещенослужителите да имат достъп до мощите. Чрез действащата южна стълба на храмовия празник и в други особени случаи те били изваждани и поставяни за поклонение пред олтара, след което отново били връщани в подземния мартириум. През средновековието, по-точно през ХІ в., базиликата е преустроена като кръстокуполна църква, при което подземния мартириум е изоставен. Мощите вече са съхранявани в малък едноабсиден параклис, долепен до южния кораб на новопостроената църква.

Ранното християнство и Българската Илирийска църква

 

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки