Воден (до гр. Ямбол) – Провинция Хемимонт

 На този етап не може да се идентифицира този мъченик, чиито мощи са били положени в мартириума до с. Воден, Ямболско. Смята се , че е основано от преселници от района на стария български Воден /днес Едеса в Гърция/. Има манастирски комплекс от 11-14 век. Предполага се, че там е бил погребан Григорий Синаит /1260-1346 г./. Един от най- прославените православни духовници, ревностен привърженик на исихазма. Негови ученици и последователи са: Теодосий Търновски, Евтимий Търновски, първият Всерусийски патриарх, българинът   Киприян. На мястото на манастирския комплекс първо е имало пещера мартириум. След това върху нея е била изградена друга църква, а след години /около 11 век/ над нея е била изградена голяма трикорабна базилика с размери 21х17 метра, с много колони, чийто основи могат да се видят. Така че се е получило църква в църквата. Целият комплекс е ограден от стени, в които се намирали килиите на монасите. Разкрита е и магерницата на манастира. За първи път в съвременната ни история е описан от братя Шкорпил. В момента разкопки не се извършват. Такива са правени от 1979 до 1993 г.

Неизвестен по име мъченик (мъченици)
Мартириумът на този светец (светци) е известен още от края на
ХІХ в., когато в него са открити кости от два скелета. Тогава е описан от К. Шкорпил. Гробницата е разположена в естествена пещера, до която водят 37 стъпала. Стълбището води до три площадки, разположени една над друга. На едната площадка, над дъното на пещерата, е оформена гробна камера с дължина 1,90 м, ширина 0,60 м и дълбочина 0,95 м. Затворена е с плоча, за което съдим от запазените жлебове. Над нея с тухли е иззидана аркирана ниша аркосолий – архитектурна форма, позната от гробовете на мъчениците в Рим и други големи раннохристиянски центрове. Тук е оформена и втора ниша (1,33х1,07х0,70 м), която също е засводена като аркосолий. На долната площадка по стъпалата се достига до малък олтар (0,70х0,70 м), иззидан от тухли и предназначен за възлияния. По стените на пещерата са запазени следи от измазване. Точно над пещерата от камъни, бигор и хоросан е построена малка квадратна кръстовидна църква със страна 2,70 м с четири ниши (2,70х1,5 м). Източната ниша завършва с абсида с диаметър 2,20 м. Пред входа от запад стои голяма мраморна плоча, която някои идентифицират с mensa sacra. През V в. този параклис над пещерата мартириум е вграден в голяма седемкорабна базилика (15,50х17,50 м). Била е стенописана, като запазените фрагменти по цокъла свидетелстват за т. нар. илюзионен стил, възпроизвеждащ мраморна облицовка.






 
Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

снимки- https://alexooo.blog.bg

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки