ТИ- Станислав Ваклинов

Ти се роди сред бедност. Първите искри на светлия Ти поглед проблeснаха в невзрачна пастирска колиба.

Ти расна като работник — сред труд и лишения. Дърводелските сечива Ти даряваха насъщния .
През дните на зрелостта си Ти учеше. Учениците Ти бяха рибари — неизвестни и скромни труженици.
Ти беше странник. Ти бродеше по земята и поучаваше жадните за словото на истината. И — замръкваше, без да имаш где глава да подслониш.
Ти, Който си слънце в историята, и Който дари тази история с ореола на величието — живя тъй, за да докажеш, че това величие не цъфти в блясъка на излишествата.
*
Другар на отритнатите беше Ти. Ти простря ръка над прокажения, допря го, когото другите отбягваха; Ти дари с радост слепи, хроми, разслабени, недъгави, които другите бяха отстранили от себе си; Ти обласка и не осъди грешницата, която лицемерци доведоха пред тебе на съд, за да Те изкушават. Ти беше другар на нещастниците. И в тази дружба цъфтяха чудесата Ти: Ти лекуваше болните и гнетените от порока, защото притежаваше сила, каквато никой друг няма — божествена сила!
*
Ти прави само добрини на хората. Искаше да очистиш сърцата им от неправдите и да ги разкриеш за истината. Но неблагодарност Ти се въздаде за отплата. На съд бе изправен. И — осъден бе на позорна смърт. И бе разпнат. Защото хората искаха да умъртвят Тебе — истината.
И Ти с примирение понесе мъките. Защото имаше мисия на земята — да се жертвуваш за спасението на хората. За да утвърдиш с дело проповедта Си — на злото да се отвръща с добро. И, сред мъките на кръста — Ти се молеше за мъчителите си..
Това беше отдавна. Много неща се забравиха от тогава. Но Ти остана в паметта на вековете. Защото — смъртта не можа да Те победи. Защото любовта не умира. Защото истината не умира. Защото Бог не умира. А Ти Си истината и любовта — Ти Си Бог.
Ти победи смъртта.
Ти възкръсна.
Ти дари живота с безсмъртие.
И на нас, човеците, Ти остави вярата в Тебе и завета Си — да Те следваме.
Ние вярваме в Тебе. И Те молим: бъди ни другар. Нещастници, бедни и болни сме. Жадни сме за Твоята ласка. Подкрепяй ни.
Дали Те следваме? . . .
Не можем да забравим: ние, човеците, Те разпнахме. Поддадохме се на злото. Вярваме в Тебе, но пак се колебаем във вярата. Затова Те молим: помогни на неверието ни
Знаем: без Тебе сме обречени на смърт. Само в Тебе има живот — истински, безсмъртен живот.
А — жадни сме за безсмъртие.
Помогни ни да го придобием.
Ние, слабите, протягаме ръце към Тебе и молитвено шептим,:
Поеми ги и поведи ни по Твоя път!
Освети ни чрез Твоята истина!
Причасти ни с Твоя живот!
Ти, Който Си —
пътят, истината и животът!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки