ЗA ПОКAЯНИETО

 Из "Неделник"- Софроний, епископ Врачански
Благослови отче! 
Благочестиви християни! Днес от голяма благодарност, към Бога постим заради утрешния ден, който е причината за нашето спасение, защото на този ден Христос потопи стария ни грях в река Йордан и ни избави от дяволското робство. И се молим на Бога с покаяние да прости и сегашните ни грехове, които сме извършили след кръщението си с пиянство, с лъжа, кражба и други лоши дела. Защото ще даваме отговор за всичките си грехове пред Бога на Страшния съд, където никой не ще може да помогне на никого, а всеки от своите дела или ще се прослави, или ще се посрами. Затова трябва да се каем и да изповядаме чистосърдечно греховете си. Защото който крие греховете си, доставя радост на дявола, а който ги изповядва, доставя голямо веселие на ангелите и радост на Бога. Защото Бог за деветдесет и девет праведници не се радва толкова, колкото за един грешник, когато се покае чисто. Щом като Бог се радва толкова много на нашето покаяние, не бива да държим греховете си до смъртта, като ръжда на душата си, а трябва да се откажем от тях и да ги изповядаме със смирение, като митаря, защото когато всички починали възкръснат при Второто Христово пришествие, ще даваме отговор за всичките си дела, думи и помисли. Христос дойде от небето, за да погуби смъртта и да ни покаже пътя на покаянието за спасение на нашите души. А втория път ще дойде от небето с голяма слава, за да съди живите и мъртвите и да въздаде всекиму според делата му. А кога ще настъпи този ден, това никой не знае, дори и ангелите на небето, само Бог знае. Той ни е заповядал да бъдем винаги готови, за да не се посрамим там пред Него, а да се удостоим да славим Триипостасния Бог - Отца и Сина и Светия Дух, амин.

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки