Неизвестни Сирмиумски мъченици

 Св. Синерос
Според запазената кратка латинска версия на житието той бил градинар (цветар) в Сирмиум и понесъл мъченическа смърт на 23 февруари при управлението на император Диоклециан. Историята му бе потвърдена по категоричен начин от разкрития мартириум в близките околности на Сирмиум. В късноантичния некропол извън градските стени бе проучен еднокорабен храм с малък притвор и обширна апсида на североизток. От запад и север е установено наличието на каменна стена, която навярно е затваряла свещеното около храма пространство теменос. В съседство с култовата сграда, построена около средата на ІV в. над гроба на мъченика, по-късно се развива характерният за подобни случаи некропол ad sanctos. Идентифицирането
на мартириума в некропола на Сирмиум със св. Синерос бе възможно благодарение откритите при проучванията две епитафии на латински език с неговото име: „ad beatum Synerotem, ad domnum Synerotem“.

Св. Монтан и св. Максима
Според различни версии на житието Монтан бил презвитер в Сингидунум и заради християнската проповед е принуден да избягат от града заедно със съпругата си Максима. Заловени и екзекутирани са при управлението на импелатор Диоклециан (303–305 г.) в Сирмиум. Според краткото им житие на латински, в т. нар. Бернски ръкопис, денят на мъченическата им смърт е 26 март.

Св. Клавдий, Кастор, Симфориян, Никостратус и Симплиций
Според краткото житие на латински език първите четирма били скулптори в Сирмиум и затова са наричани Quattro Coronatti („четиримата короновани“). Поради отказа им да изработят статуя на император Диоклециан и принесат жертва на езическите богове те са осъдени на смърт. Затворени били живи в оловни ковчези и хвърлени в реката през 287 г. Заедно с Клавдий, Кастор, Симфориян и Никостратус мъченическа смърт постигнала и Симплиций. Сходен е текста в Католическата енциклопедия. Там се твърди, че съдбата на тази група мъченици е възпроизведена през втората половина на ІV в. според описанието на един митнически служител на име Порфириус. Мъчениците отново са представени като скулптори, които отказали да изваят статуя, но този път на бога Ескулап, предназначена за езически храм в Сирмиум. Последвала осъдителна присъда, затворени били в оловни ковчези и хвърлени във водите на р. Сава към края на 305 г. По-късно папа Мелхиад налага паметта им да се чества на 18 ноември.

Св. Инокентий, св. Себастия и още 30 мъченици

Тази внушителна група светци са регистрирани в кратки мартиролози на римската църква, като мъченическата им смърт се отнася към 4 юли при управлението на император Лициний.


 
Източник- Георги Атанасов- "345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи І-ІVв."

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки