Св. еп. Ириней Сирмиумски

 Преди завладяването на територията около Сирмиум от римляните в началото на 1 век, Сирмиум е илирийско селище, в което се е подвизавал св. епископ Ириней. За неговия живот и мъченическа смърт на 25 март 304 г. съдим от житието му, запазено в гръцка и латинска версия. Специалистите възприемат за по-автентичен латинския текст, който следва изгубен гръцки оригинал от втората половина на ІV в. Според текстовете Ириней, епископ на Сирмиум в началото на ІV в., бил женен и имал деца. Прочее, това е обичайната практика в раннохристиянските общини, за които валидно било правилото „епископът е мъж на една жена“. Подразнен от страстните му проведи и мисионерската му дейност сред гражданите на Сирмиум, градският управител Проб наредил Ириней да бъде арестуван и принуден да направи жертвоприношение в храма на езическите богове. След категоричен отказ и проповедта „Който извърши жертвоприношение на езическите богове, а не за Господа, ще бъде напълно унищожен. Мой дълг е да изпитвам мъчение, вместо да отхвърля моя Господ и извърша жертвоприношение на демоните“ Ириней бил арестуван и подложен на изтезания. Опитът на близките му да го убедят да се подчини на властите не дал резултат. Не го разколебали нито новите мъчения, нито смъртната присъда. На 25 март Ириней бил обезглавен в Сирмиум, а тялото му хвърлено в р. Сава. Разполагаме с косвени податки за популярността на култа към св. Ириней в средновековна България. Охридският архиепископ Теофилакт (диоцезът му през ХІІ в. е тема (военно-административна област) България, която достига до Сирмиум) сочи в един от разказите си за Тивериополските мъченици как един болен обикалял много страни да търси лек. Накрая достигнал до Рим, където се молел горещо на св. Павел и св. Ириней, който е самият епископ и патрон на църквата на Сирмиум – Срем. Това е важно косвено указание, че раннохристиянският култ към св. Ириней навлиза в духовното пространство на средновековна България.

Икона на св. Ириней в Сирмиум/Срем/

 Прочетете още:

Свети Ириней, епископ на Сирмиум и неговият дякон Димитър

Източник: Георги Атанасов- "345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи І-ІVв."

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки