Св. Анастасия Узорешителница ( Римска, Илирийска)

Икона на мъченицата в Сирмиум/Срем/
 Тази изключително популярна мъченица от ІV–V в. обикновено се свързва с Рим и Константинопол, но мъченическата смърт и началото на почитането ѝ трябва да се отнесат към илирийския град Сирмиум. Съгласно житието Анастасия е дъщеря на римския благородник Претекстат от най-знатния кръг на viri illustres („сиятелни мъже“, особи от първи ранг императрица), а Хрисогонус, ерудиран християнин, бил неин учител. Още в началото на голямото гонение на християните през 303–304 г. император Диоклециан повикал Хрисогонус в една от императорските резиденции в Аквилея (до Венеция), където учителят понесъл мъченическа смърт. Анастасия се установила в Сирмиум (той също имал статут на императорска резиденция), но и тук съвсем скоро декрета на Диоклециан за преследване на християните бил приведен в действие. Тя била обезглавена на 25 декември (по всичко личи 303 г.) в Сирмиум, а тялото ѝ било погребано в къщата на някоя си Аполония. Паметта ѝ била съхранена в Сирмиум, а къщата, в която била погребана, се превърнала в християнска църква. Според стари източници храмът на св. Анастасия в Сирмиум се намирал близо до този на св. Димитър. В някои мартиролози името ѝ освен със Сирмиум се свързва и с Константинопол. Дори Теодор Лектор твърди, че тялото ѝ било пренесено от Сирмиум в столицата Константинопол и положено в църквата Анастазис (Възкресение), която започнала да се нарича „Св. Анастасия“. По сходен начин към края на ІV в. култът бил пренесен от Сирмиум и в Рим, където Анастасия се налага сред най-почитаните мъченици. Известно е, че в подножието на Палатинския хълм, където е императорската резиденция, и над голямата арена Циркус „Максимус“ в края на V в. се намирала църквата „Анастазис“, богато декорирана с мозайки от папа Дамасий. Твърди се, че тази църква е възникнала още през ІV в. като храм на св. Анастасия и че била трета по значение и легитимност в древния град. Празникът ѝ се отбелязва на 22 декември/4 януари от Православната църква и на 25 декември от Римокатолическата църква. На нея е кръстен остров Анастасия в Бургаския залив в Черно море. На него се намира и манастир „Света Анастасия“, а най-ранното човешко присъствие на острова датира от IV – VI век.

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки