ИУДА И РАЗБОЙНИКЪТ- Св. Йоан Златоуст

 Велика е силата на нашата вяра! Митарът някога, като остави срамното си занятие, стана ученик на Христа; зная и блудницата, която принесе сълзи от покаяние пред краката на Христа и се уми от скверното си разпътство; зная също и за благоразумния разбойник, който чрез изповед постигна прекрасна придобивка: рая. Възлезлият на дървото. Който издигна райското дърво, вика: Аз тъпках жлеба сам и никой нямаше с Мене - ни ангел, ни пророк, ни цар, никой от праведните не бе с Мене! Един само беше с Мене, но и той не съкруши с Мен смъртта, а само чрез Мен наследи рая, с мен бе на дървото - но в борбата със смъртта не Ми помогна. О, необичайно и странно дело! Разбойникът е с Христа - а ученикът Иуда с дявола: светлината станала тъмнина - а тъмнината се превърнала в светлина, агнето станало вълк - вълкът пък агне! Разбойникът, като висял на ръцете си, пробити от гвоздеи, с вяра приветствувал Христа, казвайки: "Спомни си за мене. Господи, кога дойдеш в царството Си" (Лука 23:42); ученикът пък, принасяйки приветствие с уста, в сърцето си приготвил меч; от устата прозвучала радост - в сърцето пък имало коварство, когато той казал: "Радвай се Учителю!" Милосърдният Владика побеждавайки с търпение несправедливостта на предателя, прекрасно отговорил: "Друже, защо си дошъл?" Приветствувам те, Иудо, но не за да ти отговоря с любов, която ти отхвърли, а за да те лиша от благодатта, която ти е дадена, защото трябва да знаеш, че недостойният съсед не може да държи в себе си небесното миро!

Разбойникът казва: аз виждам, че цялата природа е в смут и трепет и откривам във Висящия на дървото Господаря на творението. Ако Той не беше Творец на вселената, слънцето, виждайки Го оголен и разпнат, не би скрило лъчите си от благоговение и не би покрило с мрак враговете Му. Ако Той не бе Творец на небето и земята - небето не щеше да се облече в мрак, като в траур, виждайки Го разпнат и унизен. Ако Той не бе Властелин на цялата земя - тя не би се разтърсила до основите си, когато биде оросена с кръв от ребрата Му. Ако Той не бе Господар на живота и смъртта - смъртта, като пристъпила към Него, не била поразена, и гробовете на светиите не биха се отворили. Ако Той не беше Господар на храма - храмът, виждайки Го висещ на кръста, не би раздрал завесата си. Ако Той не беше Онзи, Който не желае смъртта на грешниците. Той не би се молил за тях така: "Отче, прости им, понеже не знаят що правят" (Лука 22:34). Неговата смърт всичко е устроила за доброто на човешкия род. Нека усърдните опоненти си обяснят това, как Той казал на разбойника: днес ще бъдеш с Мене в рая! Тази вяра разпространявали нашите отци. Така те прославили Непостижимия, като вярвали и не се занимавали с това, което не следва да се издирва. "Днес ще бъдеш с Мене в рая" - казал, и станало! Бихме казали: милосърдний Владико, какво е това -праведниците да стоят вън от рая, а разбойника да въвеждаш в него? Да, разбойника въвеждам първом в рая, за да убедя света в това, че не съм дошъл да призова праведните, но грешните към покаяние.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки