ВЕЛИКДЕН- св. Йоан Златоуст

 Свещените лъчи на светлината Христова блеснаха; ясните звезди на чистия Дух изгряха; небесните пък царски власти откриха съкровищницата на Бога! Дългата и тъмна нощ е погълната; мрачната смърт е унищожена; животът за всички е открит; всичко е изпълнено с неизчерпаема светлина; Слънцето на слънцата владее над всичко; роденият преди зорницата, безсмъртният и великият Христос, се явява пред всички по-светъл от слънцето. Сега настъпва, за нас вярващите, дълъг, вечен и неугасващ, светъл ден: великата и тайнствена Пасха - образно извършвана във времената, когато господствуваше законът. Пасха - достойно за удивление дело на Божественото съвършенство и сила. Наистина велик празник и вечно жив паметник! От страданието се ражда изцеление, от смъртта - безсмъртие; от мъртвилото - живот; от поражението - здраве; от падението - възход; от слизането - възкачване! Така Бог върши великото Си дело - така от невъзможното прави неочакваното, за да се разбере, че за Неговата воля всичко е възможно.

Иудеите празнуват пасхата в спомен за освобождението им от Египет и за избавлението на първородните от смърт. Самата дума "пасха" означава преминаване или освобождение от смърт - такова е значението и на еврейски език. И ние празнуваме пасхата - но не като избавление от временна смърт, не и като освобождение от временно робство, а като съвършено избавление от смъртта, като съвършено освобождение от властта на дявола. Евреите имат земен агнец - ние притежаваме небесен Агнец: както Авраам получил пратен от Бога агнец за принасяне на жертва вместо сина си - така и ние имаме, наистина, от Бога пратен Агнец, принесен в жертва за нас, за да не стоим повече под властта на дявола. Безсловестният агнец не унищожава греха, нито пък следващата от него смърт - а словесловестният Агнец ни освобождава от греха и едновременно унищожава смъртта: изважда ни не от земята на Египет, а ни въвежда в страната на вечното!

О, помощ тайнствена! О, тържество духовно! О, Божествена пасха, която слизаш от небето на земята, и възлизаш обратно от земята на небето! О, ново празненство за целия свят! О, радост за всичко: и чест, и храна, и наслада, от които мрачната смърт се унищожи и животът се раздаде за всички - небесните врата се отвориха и Бог се яви на човеците и човекът се възнесе с Бога, Който съкруши вратите адови и разкъса адамантовите му вериги! О, Пасха, просвещение чрез нова светлина и светло украшение на сватбеното шествие! О, Пасха Божествена, която ни съединяваш душевно с Бога. Който в пълнота и съвършенство слезе от небето, и чрез Когото великият брачен чертог се изпълни със сватбени тържества, на които всички са облечени в сватбарски премени и никой не се изгонва от там за това, че няма сватбена одежда! За това, който е благочестив и боголюбив, нека се наслади от светлото тържество; който е благоразумен раб - нека влезе в радостта на своя Господ! Христос възкръсна - и смъртта се унищожи! Христос възкръсва - и демоните пропаднаха! Христос възкръсна и Адам се спаси! Христос възкръсна - и ангелите се радват!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки