Новиодунум (Исакча) – провинция Скития

 Новиодунум (Noviodunum) e римски град в Мизия на южния бряг на Долен Дунав. Намира се на 2 км от днешния град Исакча в Добруджа в Румъния на 30 км източно до започването на Дунавската делта и Тулча. В северозападната част на Исакча е съществувало селище още през 4000 пр.н.е. По-късно тук идват гетите. През 3 век пр.н.е. келтите му дават името Новиодунум. През 514 пр.н.е. тук се бие персийския цар Дарий I против скитите. Римляните контролират града през 46 г. и той става част от провинция Мизия. Укрепяват го и той става най-важният военен и икономически център на областта. Тук се намирал базисът на римската марина на Долен Дунав. След това става главна квартира на легионите V Македонски легион (106 – 167), I Италийски легион (167-) и Legio I Iovia. През 170 г. дакийските костобоки нападат града. През 3 век градът е постоянно нападан и разрушаван от карпите и готите. Римляните напускат града вероятно през 247 г. По времето на император Константин Велики (306 – 337) стените са подновени. В началото на 4 век градът е център на християнския живот. Император Валент строи мост на Дунав през Четвъртата готска война против гретунгите и тервингите на Атанарих. На отсрещния бряг на Дунав се бият римляни и вестготи в Битка при Новиодунум през 369 г. По-късно градът е към Византийската империя и е важен флотски център. Между 434 и 441 г. градът е в Хунското царство. След смъртта на Атила е част от царството на Ернах.  През средата на 6 век Юстиниан I го прави епископско седалище. През Х в. в границите на античния град възниква старо българско селище, което през Х в. прераства във важна крепост на северната граница. Има предположение, че тогава е основана епископска катедра в диоцеза на дръстърския патриарх. Косвени податки се изтъкват и за викарен епископ на дръстърския митрополит през втората половина на ХІІ в. Според
някои изследователи тук трябва да се локализира големият средновековен град Вичина, митрополитска катедра между втората половина на ХІІІ и втората половина на ХІV в.
Наред с Дуросторум (Силистра) Новиодунум е градът по Дунавския Лимес, за който агиографската литература е съхранила имената на внушителна група мъченици. Що се отнася до провинция Малка Скития, в която се намира през ІV в., то само столицата Томи го превъзхожда с раннохристиянското си минало. Впрочем това е и една от най-важните крепости в тази зона, в която точно по време на гоненията при Диоклециан е настанено командването на Първи юпитеров скитски легион. 

Мъченици от Новиодунум

 Ранното християнство и Българската Илирийска църква


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки