Рациария (до с. Арчар, Видинско) – св. Хермес

Големият и богат античен град възниква още през І в. сл. Хр., а по-късно се налага като столица на провинция Крайбрежна Дакия.  
Рациария (на латински: Colonia Ulpia Ratiaria) е античен град край река Дунав, съществувал по времето на Римската империя. Вероятно градът възниква през втората половина на I в. при управлението на Веспасиан (69 – 79). В чест на успешния завършек на втората дакийска война през 106 г. император Траян дава на града титлата Колония. След административната реформа на Диоклециан от края на III в. градът става столица на провинция Крайбрежна Дакия. Рациария съществува до 586 г., когато според Теофилакт Симоката е разрушен от аварите.
Получава митрополитска катедра още около средата на ІV в., която запазва до VІІ в., когато е напълно разрушен и изоставен. Влиза в границите на средновековна България към края на VІІ – началото на VІІІ в. ;
 
Св. Хермес
Според Йероним той умира като мъченик на 31 декември в Рациария, столицата на Крайбрежна Дакия. Същевременно краткият „Сирийски мъченически календар“ го свързва с Бонония(Видин), като посочва 30 декември за дата на мъченичеството му. Напълно допустимо е св. Хермес да е бил честван в два съседни града, каквито са Рациария и Бонония, по подобие на св. Дазий, който по сходен начин се свързва с два съседни дунавски града – Дуросторум и Аксиополис. Следвайки тази аналогия, може да допуснем, че св. Хермес е починал като мъченик в Рациария на 30 декември, а почитането му в Бонония отразява пренасяне на мощите му в някоя от градските църкви на 31 декември.
 
 
Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки