Св. Евстатий, епископ Антиохийски

 Агиографията твърди, че Евстатий е архиепископ на Антиохия при управлението на император Константин Велики и участник в Първия вселенски събор в Никея през 325 г. След смъртта на Константин при управлението на сина му Констанций (337–261) започва да се провежда проарианската политика на държавно ниво. По това време Евсевий Никомедийски събрал в йерусалимския храм епископи, подкрепящи арианската му политика. Тогава била извикана една жена с дете на ръце, която заявила публично, че е родено след незаконната ѝ връзката с Евстатий. Тогава Евсевий Никомедийски убедил с писмо императора да отнеме архиепископската катедра на Евстатий и да го прати на заточение във Филипопол. Там Евстатий претърпял много унижения. По-късно жената изповядала греха си и признала, че детето ѝ не е от Евстатий, а от един ковач. В заключение трябва да отбележим, че според други източници (Теофан Изповедник, Теодор Анагност) заточението и смъртта на Евстатий не се локализират във Филипопол (Пловдив), а във Филипи или Траянопол.  

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки