Берое (Стара Загора) – провинция Тракия

 Августа Траяна – Берое е сред най-значимите римски градове в Тракия. През късната античност в Берое започва масово християнизиране на местното население, особено след Медиоланския едикт. Градът е едно от най- активните средища на ранното християнство. Пръв въвежда християнството тук апостол Карп – един от 70-те апостола на Иисус Христос и ученик на апостол Павел. Берое става седалище на епископия през ІV в, прераснала в архиепископия.

Епископът на Берое Демофил взема участие в Църковния събор в Сердика. Ръководи арианската община в града до смъртта си. Демофил е привърженик на умереното арианство - омийството.

През 355 г. римският папа Либерий е заточен в Берое, а Демофил заминава за Константинопол, където достига най-висок ранг – патриарх на Византийската империя. През 6 век градът се споменава като Берое в календар на готите под датата 19 ноември, свързана с известните 40 жени-мъченички. Влиза в границите на средновековна България при Тервел в началото на VІІІ в. И днес Берое (Стара Загора) е митрополитски престол на Българската православна църква.

Вижте още: - Св. папа Либерий

 Ранното християнство и Българската Илирийска църква

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки