ПРИНЕСЕТЕ НА ГОСПОДА СЛАВА И ЧЕСТ- Св. Василий Велики


Писано е: "Въздайте Господу, синове Божии, въздайте Господу слава и чест" (Пс. 28:1). Как можем, бидейки земя и пепел да принесем на великия Бог слава, да Му въздадем чест? Ние въздаваме на Бога слава чрез добрите си дела - когато нашият живот е светъл пред човеците, те виждат добрите ни дела и прославят Бога. Също можем да прославим Бога и чрез целомъдрие и святост - дали сме обет да водим благочестив живот, което и свети Павел ни увещава: "Прославете Бога в телата и душите си, които са Божии" (1 Кор: 6:20). Такава именно слава иска Господ от онези, които вярват в Него и които са почетени с дара на синовството; защото казва: "Син почита баща и роб Господаря си; ако Аз съм баща, то де е почитта към Мен?" (Мал 1:6); а почит отдава на Бога - по думите на Соломона – онзи, който "дава почит Господу от имота си и от наченките на всичките си печалби" (Притчи 3:9). Принася на Господа слава и чест също и онзи, който богословствува по установения ред и не отпада от правилния размисъл за Отца, за божеството на Единородния, и за славата на Светия Дух. Умножава славата и честта към Бога и онзи, който разкрива законите, според които всичко е създадено, чрез които всичко се движи и съществува чрез които, след видимото тук домостроителство, всичко ще се представи на съд горе. Който би могъл сам да съзерцава всичко това в подробност и след това да опише пред другите Божията доброта и праведния Му съд - той принася на Госпоа слава и чест.
Не принася на Господа слава и чест онзи, който е пристрастен към човешката слава; който обича парите; който скъпо цени плътските удоволствия; който се удивлява от учения чужди на Богочестието; защото, както с добрите дела ние пренасяме слава на Господа, така с лошите си дела произвеждаме противното. Какво говори Господ на грешниците? "Името Ми, заради вас се хули сред народите" (Исаия 52:5). Апостолът пък казва: "Който тъпче закона, безчести Бога" (Римл. 2:23); защото всяко оскърбление към законодателя е пренебрежение и презрение на законите. Ако в някой дом животът е хаос, защото в него вилнеят гняв и крясък, обида и смях, разкош и разсипия, нечистота и безсрамие - тогава безчестието и срама за всичо лошо в този дом се пада на стопанина му! От всичко това трябва да разберем, че както чрез добрите ни дела се прославя Бог, така пък чрез порочния ни живот се слави врагът, дяволът. Нека се боим да не би чрез греховете си, доставяйки слава и похвала на дявола, да бъдем подхвърлени на вечен срам с него. Нека да мислим и живеем благочестиво, та да видят людете добрите ни дела и да прославят небесния наш Отец!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки