За Христовите войни

Вярващите хора сме в една непрекъсната борба с поднебесните духове на злобата, проявяващи се при различни обстоятелства в ежедневието ни. Ние сме Христови войни и трябва храбро да се бием с тях в името Христово! При нас го няма сладникавото ежедневие на светските хора, от което понякога се съблазняваме. Ако нашите стремежи не са свързани с този свят, светското няма да ни мами и съблазнява.  Искаме ли да сме Христови войници трябва да се държим като такива, иначе ще сме роби на този свят и няма да заслужим място си в Небесното Христово царство! А по какво се разбира, че един човек е Христов войн.. На първо място по това, че се е отказал от този суетен свят и в сърцето си като е приел Христа, е приел Христовата участ за себе си. Какво се изисква от нас:
Да бъдем бедни духом, според св. Йоан Златоуст това значи да сме смирени и съкрушени по сърце по своя воля.
Да бъдем плачещи, но плачещи за своите грехове. Във сърцето на всеки християнин, който е смирен се ражда плач, осъзнавайки своето недостойнство пред Бога.
Да бъдем кротки и смирени, защото кротостта, ражда самопознанието и обръща волята на човека към Бога.
Да бъдем гладни и жадни за правда, което е не само стремеж към Божествената справедливост, а и следване и покоряване  на Божията воля.
Да бъдем милостиви, а милосърдието в името на Христа не търси награда от Христос и не откупва нашите грехове, то е породено от любов към Христа в лицето на нуждаещите се.
Да бъдем чисти по сърце, като малките деца, които са незлобливи, чисти по сърце и душа.
Да бъдем миротворци на духа си. Както е казал Св. Серафим Саровски: "Радост моя, придобий мирен дух, и тогава хиляди ще се спасят около тебе." Това е и целта на християнския живот на всеки православен християнин. 
Митрополит Климент казва: "Целта на човешкия живот е да се открие царството Божие вътре в нас."  Евангелието ни благовестява: “Царството Божие вътре във вас е” (Лука 17:21). Царството Божие е „правда и мир и радост в Светаго Духа“ (Рим. 14:17) „Който не приеме царството Божие като дете, няма да влезе в него“ (Лука 18:17).
Тези обаче, които искат да живеят благочестиво обикновено са осмивани, подигравани и понякога дори гонени, защото Господ казва:  „Ако Мене гонеха, и вас ще гонят“, казва Христос (срв. Йн. 15, 20). 
Ето това е пътя на Христа и който живее с Него в сърцето си трябва да очаква Неговата съдба и да приема всичко без ропот. Когато понасяме скърбите достойно Бог ни изпраща Своето утешение, което е по-сладко от всичко друго на този свят. Точно затова мъчениците са умирали с радост в сърцето си, въпреки големите мъчения. Защото те са били изпълнени  с това Божествено утешение, което само Бог може да даде на своите избраници.
автор: Грета Костова-Бабулкова

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки