МОЛИТВАТА- св. Ефрем Сирин

Молитвата - това е велико оръжие, неоскъдно богатство, неизчерпаемо съкровище, спокойно пристанище, корен на мира, майка на хиляди добрини: молитвата е нещо по-силно и от царството! Случва се нерядко, човек облечен в диадема, да лежи болен на одър, да гори в силен огън, да го заобикалят лекари, телохранители, военачалници и роби; и при все това: нито изкуството на медицината, нито разнообразието на лекарствата, нито грижите на домашните, нито присъствието на приятелите, нито скъпоценната обстановка, нито количеството на парите, нито пък каквото и да е човешко средство са в сила да го облекчат и да го въздигнат от леглото. Ако, обаче, при болния дойде човек, с дръзновение пред Бога и се докосне до тялото му и направи над него чиста и сърдечна молитва, може да прогони от страдащия недъга му - и това, което не можаха да направят: силата, богатството, слугите, знанието, опитът, величието - направи го молитвата на бедния и нищ духом човек с вяра!
Разбирам и разбирайте молитва не хладна, формална, небрежна, словесна - а молитва на духа, придружена с болка на сърце, с напрежение на ума, с неотстъпност на волята: защото такава молитва възлиза на небето. Водата, докато тече в равнина и има шир да се разлива, никога не може да се насочи към височина. Когато, обаче, средствата и ръцете на техниците я каптират в низината и я затворят във водопроводни тръби, тогава тя, стеснена, по-бърже от стрела, се изкачва на високо: така е и с човешката душа - поради голяма свобода, тя се разсейва и разлива в света; когато, обаче, жизнени случки я стесняват, тогава в този промислителен гнет тя отправя нагоре чиста и усилна молитва за подкрепа. Затова и псалмопевецът казва: "Към Господа викнах в скръбта си, и Той ме чу" (Псал. 119:1).
Велика е мощта на молитвата - тя е угасила пламъка на огъня, обуздала е яростта на лъвове, сразявала е полкове, укротявала е бури, изгонвала е бесове, отваряла е вратите небесни, разкъсвала е веригите на смъртта, изцерявала е недъзи, отстранявала е бедствия, закрепвала е колебливи крепости; спирала е удари отгоре, пресичала е човешки клевети - с една дума, спасявала е от всякакви беди! Разбирам пак молитва не обикновена, която лежи на устните, а молитва, която произлиза от дълбочините на сърцето. Както дърво, което има дълбоки корени, може да посрещне и издържи ветрове и бури, без да се прекърши или изкорени, така и молитвата, отправена от дълбочината на душата, дълбоко вкоренена в сърцето, се простира към небесата, без да се прекъсва от какъвто и да е изкусителен помисъл. Така се е молил и свети пророк и цар Давид: "От дън-душа викам към Тебе, Господи" (Псал. 129:1).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки