КРЪСТЪТ ХРИСТОВ- св. Ефрем Сирин

Всеки празник и всяко дело на нашия Господ Иисус Христос е за верните похвала и спасение. Но похвала над похвалите и празник над празниците е честният кръст! Всички празници са свети и досточтими - ревнителят на Божиите заповеди достойно и вярно ги чествува, а нечистите души и осквернени сърца, и в празник не празнуват. Прекрасен и богоугоден празник е този, който се съпътствува от сълзи на покаяние, от въздържане към грях, от познание на Бога и от копнеж за вечността. Нека чествуваме Господните празници не суетно, а божествено, не по мирски, а духовно и смирено!
Кръстът е просветил вселената - той е унищожил идолската заблуда; разпръснал езическия мрак; възкресил евангелската светлина; от Изток и Запад, от Север и Юг той е събрал народите в една Църква, обединил ги в една вяра, свързал ги с едно кръщение, побратимил ги в една любов. О, коя уста ще възхвали и кой език ще изрече, както е потребно, тази непревзимаема крепост на православните и това победоносно оръжие на великия цар Христа! Кръстът е: възкресение за мъртвите, надежда за християните, патерица за сакатите, утеха за бедните. Кръстът е: посрама за горделивите, юзда за богатите, ръководител за юношите, победа над демоните. Кръстът е надежда за отчаяните, кормило на плаващите, пристанище за обуреваемите, стена против врага. Кръстът е: венец за старците, баща за сираците, пазител на младенците, съветник за праведниците. Кръстът е: слава за мъжете, величие за царете, светлина за стоящите в тъмнина, любомъдрие за варварите. Кръстът е: съблазън за иудеите, безумие за езичниците, мъдрост за невежите, свобода за робите. Кръстът е: проповед на пророците спътник на апостолите, чест за мъчениците, радост за персите Кръстът е: основа на Църквата, утвърждение на света, сила за немощните, лекар за недъгавите. Кръстът е: хляб за гладните, извор за жадните, покривка за голите, очищение за прокажените.
Кръстът е забоден в средата на вселената; посаден е не лобното място и чудотворво е произрастил лозата на живота. С това свето оръжие Христос е сразил силата на ада и освободил душите на пленените от лукавия. С него като се въоръжили блажените апостоли, победили силата на врага, уловили в мрежата си много народи и ги научили за поклонение на светия Кръст. Христовите воини, като се облекли с него като в броня, проповядвали дръзновено и унищожили злобата на мъчителите. Отреклите се от света, като взели кръста си, с радост голяма се заселили в пустини и планини, в пещери и пропасти земни. Неизмерима и несравнима е благостта на Божиите щедрости -колко блага Той е дарил на човешкия род чрез Кръста?! Слава на человеколюбието Му, слава на милостта Му, поклонение и сила во веки - амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки