ЛЮБОВТА- св. Ефрем Сирин

Любовта към Бога и човека е основа на закона и пророците - тя е двигателка на Божието домостроителство. Какво необикновено чудо! Който има нелицемерна любов, той е изпълнител на закона, защото изпълнение на закона е любовта, според блажения Павел (Римл. 13:10). О, несравнима е силата на любовта и неизмерна е нейната мощ! Няма нищо по-скъпоценно от любовта нито на земята, нито на небето - затова апостол Павел, учейки, че няма нищо равноценно на любовта, писал на римляните и оставил за всички краища на вселената думите: "Не дължете никому нищо, освен взаимна любов, защото, който люби другиго, изпълнил е закона" (Римл. 13:8). Такава любов възглавява всички добродетели - любовта е изпълнение на закона и поръчителка за спасение: първично тя се е вселила в сърцето на Авела; била кормчия в ковчега на Ноя; тя станала пътеводителка на патриарсите; запазила от злини Моисея; Направила Давида жилище на Светия Дух; въдворила се в живота на пророците; украсила дните на Иова. Защо, обаче, не кажа най-важното? Любовта е довела Божия Син на грешната земя - от любов към нас грешните Безплътният се въплъщава. Безплътният влиза в рамките на времето. Синът на Бога става Син човечески! Любовта всички и всичко настройва към спасение - чрез нея Адам е изправен, Ева е освободена, смъртта е обезсилена и адът низложен. Любовта от ангелите и човеците прави едно стадо - чрез нея проклятието е унищожено, раят е отворен, животът е посочен, царството е обещано. Тя е уловила в евангелската мрежа риболовците и ги направила ловци на човеци. Тя се е подвизавала с изповедниците и укрепяла мъчениците. Тя е обърнала пустините в благоустроени общежития. Тя е изпълнила усои и планини с псалмопения. Тя от грешни хора прави светли ангели - тя е научила мъже и жени да шествуват в тесния път на живота. Да продължавам ли още или къде да спра, преследвайки недостижимото?! Кой е в състояние да опише всички предимства на любовта? Аз мисля, че и ангелите не могат да я изобразят, както е потребно. О, блажена любов, която правиш блажени тези, които те обикнат! Блажен, наистина преблажен е човек, който е придобил любов от чисто сърце и от чиста съвест. Като слушате за любовта, не разбирайте светската и плътска любов, любовта на кръчмите и пиршествата, любовта на хората, чийто бог е стомаха и слава! Тук се викат приятели, а не врагове; тук няма място за бедните; тук има смях и шум, пиянство и безчестие - това е трапеза бесовска. За тази любов апостолът казва: "Който поиска да бъде приятел на света, враг става на Бога" (Иак. 4:4). На духовната трапеза няма вражда  против Бога - там има синовство към небето и братство към човеците; там има просвещение и радост, прошка и жертва, любов и съвършенство.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки