ПОХВАЛА ЗА БОЖИЯТА МАЙКА- св. Ефрем Сирин

Всеки ще изпадне в крайно недоумение, като се размисли върху чудото: как Бог е слязъл от небесата и Си приготвил жилище в майчина утроба; как Божието естество се е облякло в човешка плът и не се е погнусило да обитава девет месеца в утроба; как утробата, бидейки плът, могла да държи в себе си огън, и как в слабата утроба е пребивавал пламък, без да я изгори?! Както къпината на Хорив е криела в себе Си Бога - така и Мария е носила в утробата си Христа. Ново чудо извърши Бог в средата на земнородните: и Сам се ражда от непознала мъж - и Онзи, Който Го проповядва, се ражда не по реда на природата. Той измерва небето с педята Си, а се полага в ясли от размер на земна педя. Морето поставя в шепата Си, а се ражда в кошара. Славата Му пълни небесата - кошарата пък разкрива величието Му. Глас от къпината предупредил Моисея: "Събуй си обущата от нозете" (Изх. 3:5); звездата пък мълчаливо насочвала вълхвите да отидат на светото място. Мойсей не можал да види Бога лице срещу лице - вълхвите, обаче, отишли и видяли Бога в лице на човек. При Моисея човек не би могъл да види Бога и да остане жив - сега, обаче всеки, който Го види спасява се от втора смърт. Къпината и яслите си приличат една на друга - както пък и Мойсей се уподобява на вълхвите. Велико чудо стана на земята: на нея слязъл Господ на всички и всичко; Бог станал човек; Старият по дни станал Младенец; Господарят станал роб и синът на Царя - бедняк!
Сега да обърнем мисъл и лице към Мария! Ето, слиза при нея Гавриил, съобщава ѝ рядка радост, а тя, изпитвайки го, казва: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" (Лук. 1:34). Служителят на Духа отговаря на Мария, че това съвсем не е трудно за Бога, че за Него всичко е възможно. Мария повярвала на казаното и отговорила: "Ето рабинята Господня, нека ми бъде по думите ти" (Лук. 1:38), Когато чуеш за рождението на Бога, внимавай безмълвно, мъдрувай благочестиво, съобразявай ума си с казаното от Гавриила. Нищо не е трудно за преславното величие на Бога, което заради нас се е снижило доземи, да се роди сред нас и от нас. Сега Мария станала за нас небе, престол на Бога, защото в нея е слязло и се е вселило височайшето Божество. Върху Мария се изпълнили предсказанията на пророците и надеждите на праведниците - от нея изгряла за нас светлина, която разпръснала мрака на езичеството. Много имена има Мария - аз, обаче, предпочитам да я приветствувам с тези въжделени имена: тя е храм, в който обитава силния. Цар на царете; тя е ново небе, в което живее Бог на боговете; тя е евангелска лоза, която е родила Грозда на изкуплението; тя е извор, от който блика жива вода за духовно жадните; тя е майка за всички страдалци; тя е стълбица за небето, по която душите на добродетелните стигат до престола на всевишния Бог!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки