ЗЛОТО- св. Василий Велики

Неблагочестиво е да се мисли, че злото като че ли крие началото си в Бога, понеже противното - от противния не произлиза - животът не ражда смърт, тъмнината не е начало на светлината и болестта не твори здравето! Питат: ако злото и не е нещо несътворено, и не е и от Бога сътворено, то откъде пък има своя природа? Че злото съществува - това няма да се опита никой от людете да отрича. Какво да отговорим на това? Това, че злото не е жива и одушевена същност, но състояние на душата, противоположна на добродетелта и плод на безгрижни души, чрез отпадане от доброто. Поради това не издирвай злото извън себе си, нито- пък си представяй, че е някаква си първородна зла същност - нека всеки да признае сам себе си. Виновник на собственото си злонравие. Всичко, което става в живота, всякога се случва с нас по разни причини: понякога по природа - например старост и немощ; понякога случайно - например неочаквани срещи с нещо, което понякога е скръбно или радостно, произлизащи от странични причини, например копаещият кладенец да намери съкровище, или пък отиващият на пазар да срещне бясно куче; понякога е в зависимост от нас - например: да се поставим над пожеланията си, или да не знаем граница в удоволствията си, или да се въздържаме от гняв, или да набием раздразнителя си, да кажем истината, или да излъжем, да имаме кротък и умерен нрав, да бъдем горди и високомерни! Поради това не търси вън от себе си началото на това, над което сам ти си господар, но знай, че злото в собствен смисъл взето, е получило началото си от произволни падения в живота. Ако злото би било нещо непроизволно, и не би зависило от нас, тогава защо законите заплашват оскърбителите с такъв страх, и защо съдът налага наказания на престъпниците според вината им? Това е достатъчно към казаното за злото. А болестта, бедността, безславието, смъртта и други човешки скърби, не бива да се включват в числото на злините, защото противоположните на тях състояния не се причисляват от нас към върховните блага - тези нещастия отчасти се случват по природа, а за мнозина се оказват и полезни. Отклони се от злото и прави добро; търси мира и го следвай (Пс. 33:15)! Ето първоначалния съвет и встъпителния урок по благочестие! Старай се да владееш езика си, да се въздържаш от коварни замисли, да се отклоняваш от злото, защото въздържанието от злото е нужно и прилично не за този, който е съвършен, а за онзи, който е начинающ - нему е необходимо да се отклони от стремежа към зло!

 Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки