ВСЕЛЕНСКИЯТ СТРАДАЛЕЦ- св. Василий Велики

Кормчията изпъква и се изпитва в буря; атлетът - на ринга; военоначалникът - в битка; великодушният - в нещастие; хрис­тиянинът - в изкушение; човекът - в страдание. Човекът е заченат в утробата на майка си, но това зачатие се предшествува от скръб и съпътствува от мъка. Семето е хвърлено в браздата на естеството - ако само се размислим върху това... Хвърленото семе се преобразило в кръв; кръвта се сгъстила в плът; плътта с течение на времето добила образ; образувалото се по непонятен за разума начин се одушевило; одушевеното се възпитало по естествен ред; стесненият зародиш започва да скача, негодува против затвора на естеството; щом настъпи времето за раждане - падат стените на затвора, отварят се дверите на природата и майчината утроба освобождава задържания в нея дотогава плод.; вмъква се в живота този борец на скръбта; започва да поема въздух устата на новата твар; и какво става след това? Първият негов звук е плач- това е достатъчно за разбиране на живота в самото му начало. Младенецът стъпил на земята, но не се смее - едва се докоснал до нея, той е обхванат от болки и започва да плаче. Той вече усеща, че е захвърлен от бурята в морето на скърбите - храни се със сълзи, сучи с мъка, расте с труд, възраства и започва да се бои от родители и слуги. Израснал вече юноша, той се отправя в училище за знание от учители - това е нов страх, който не знае отдих; обхваща го леност - получава плесници.
Минават дните в труд, нощите в безсъние: той, обаче, е изучен; успял в науките; придобил широки знания; изпълнил се с опит в законодателството; достигнал вече зряла възраст; посветил се на военна служба; придобил голяма и добра слава! Но ... това е ново начало на още по-големи страдания. Бои се от началници; подозира злонамерени; увлича се от интерес; във всичко търси полза; домогва се до корист; затруднен, подлудява; прекарва живота си в мъки и дела. Мечтаейки за големи печалби, напуска родината; от никого непринуден, служи като роб; труди се свръх силите си, прекарва нощите в грижи, работи непрекъснато през деня, забравя се в труд и лакомия - нуждата обсебила свободата му. След всичко това, след толкова трудове и угодливости, той е удостоен с чест, възведен е във висок чин, управлява народи, заповядва на войски, величае се като първенец в царството, събрал купища богатства - наред, обаче, с тях текло и времето, заедно с чест и чин, с власт и слава, настъпила и смъртта, и той, преди да се наслади от придобивките си, напуска живота, грабнат и се отправя за пристанище, където търпи корабокрушение: защото след всички суетни надежди, идва смъртта, която се надсмива над смъртните! Такъв е човешкият живот - непостоянно море, неуловим сън, люлеещ се ветрец, протичащ поток, изчезващ дим, бягаща сянка, подвижна вълна!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки