ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

Ако трябва да си представим Ангела-пазител под някакъв осезаем образ, то бихме могли да го оприличим на горящ пламък, защото този блажен дух гори с пламъка на Божествената любов. Но, уви! Божият Ангел ни пази, а сърцето ни е студено, то не усеща неговата пламенна любов. Ако ние обичахме, то не бихме грешили и бихме смятали за свое щастие да изпълняваме светия закон. Който обича, той не се бави по пътя на Господните заповеди, но бърза да върви напред. Нима ние нямаме същите подбуди да обичаме Бога, същите подбуди, които подтикват нашия Ангел за това? Нима Бог по отношение към нас е по-малко съвършен, по-малко достоен за любов? Какво нещастие! Каква хула против Бога! За Ангелите ли небесният Отец предаде Своя Син на мъчения и смърт? За Ангелите ли Синът Божи пострада и умря? Господ ни е възлюбил с велика любов, Той ни е възлюбил така, както само Той с великата Си безгранична любов може да обича. Той умря, за да очисти нашите грехове, Той възкръсна, за да обнови нашето същество, а нашето сърце е студено и не изпитва любов към Него. Всичко ни подтиква към това - да Го обичаме. Любовта е върховният закон за разумното същество. Любовта обхваща и небето и земята. За теб такъв пример е твоят Ангел-пазител: той желае твоята любов да е равна на неговата любов. Любовта Божия те обсипва с безброй благодеяния, тя храни душата с Тялото Христово; Божията благодат, като доказателство за Господнята любов, непрекъснато се излива върху теб. Нека Му се отдадем с цялото си сърце и с цялата си мисъл. Нека изкореним безумната и престъпна любов към самите себе си. Нека възгорим в сърцата си Божествения огън, да съединим нашите чувства с горещата молитва на нашия Ангел-пазител. Нека неговата любов ни оживи и възпламени. Нека с чисто сърце обикнем Бога заради Самия Него: нека Го възлюбим, за да изпълняваме Неговата пресвята любов с усърдие и точност; да възлюбим Него едничкия и престанем да обичаме себе си; нека започнем да обичаме нашите ближни, не за друго, а в Бога и заради Бога, нека молим нашия Ангел-пазител: Благославям те, свети Ангеле! Благославям те тебе, обхванатия от огнена любов към Всевишния!Благославям те, озарения от лъчите на Божествената светлина!Благославям те, непрестанно славословящия съвършенствата на Предвечния!  Благославям те, съзерцаващия с дълбоко благоговение Христовите рани! Благославям те, благоговеещия пред величието на света Богородица и Приснодева Мария! Благославям те, който с най-гореща обич си се свързал със всички Божии избраници! Благославям те, че проявяваш към мен своята любов! Благославям те, мое единствено упование в Бога, мое единствено утешение в тази долина на многогрижието и плача. Вдъхни в сърцето ми, Ангеле мой, поне няколко искрици от онази любов, с която ти гориш, и бъди благословен во веки! 
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки