ОСЕМНАДЕСЕТИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца
Дали ти искрено реши да подражаваш на твоя Ангел-пазител? Нищо не е по-висше и по-благородно от такова решение. Но какво прави Ангелът пред лицето на Господа? Той Го благославя и Му възпява хвала. Колко е пламенна неговата любов към Бога! Колко умилителни са неговите молитви! Колко възвишена е хвалата! Колко възхитителни са неговите славословия! Не искаш ли да се присъединиш към него? Дори единият от двамата пеещи заедно певци да няма толкова приятен глас като другия и да не е толкова опитен в певческото изкуство, колкото другия, той все пак може да участва в хармонията на хора, като следва гласа на по-изкусния певец. Ангелите са Божии певци. Твоята молитва е именно това, което е и пеенето на Ангелите, но твоят глас е слаб и ти нямаш достатъчно опит - какво да сториш тогава, за да придобиеш благодат от Царя на царете? Представи си мислено Ангела-пазител, който възпява Божиите съвършенства и се присъедини към неговото пение, към неговата молитва, към неговата любов - тогава твоето сърце ще се ободри само при мисълта, че и твоят Ангел се моли заедно с теб. Съвършенството на неговата молитва ще покрие недостатъците на твоята. Гласът ти, като се слива с неговия глас, ще се възнесе на небето. Също така и твоите дела ще се осветят от този ангелски съюз - ето къде е тайната на целия свят живот!
Една благочестива майка възпитавала дъщеря си в благочестие. В ранна юношеска възраст дъщерята била научена на всичко относно своя Ангел-пазител. Тя била сигурна, че никога няма да остане сама, и изпитвала необяснимо удоволствие да си представя, че е в присъствието на своя небесен приятел. Когато навършила десет години, умът ѝ се просветил, сърцето ѝ запазило чистотата на младенец и тя решила да живее ангелски живот. "Колко святи и приятни на Бога биха били дните ми, ако аз можех да последвам примера на моя Ангел! Какво ли прави той ден и нощ, предстоейки пред Божия лик? Той непрестанно се моли. Нека и аз винаги да се моля и да върша всичките си дела с молитвен дух и за слава Божия." Момичето разбрало, че нейният Ангел, обхванат от възторга на вечната любов, стоейки посред безбройното събрание на избраниците, непрекъснато повтарял: "Свят, свят, свят е Господ Саваот". Също така тя разбрала, че тази песен е най-висшата от всички похвали, които прославят всички съвършенства на върховното Господне величие. И тя започнала непрекъснато да се Моли с тази ангелска песен, която станала единственото нещо, което занимавало мисълта ѝ през целия ѝ живот. Ставайки от сън тя поздравявала своя небесен другар и заедно с него започвала да повтаря молитвата си, повтаряла я през целия ден, когато учила или работила, или когато си почивала от трудовете. Кой би могъл да опише спокойствието на нейната душа, чистотата на сърцето ѝ, изобилието от благословения, които от Божиите глъбини се изливали в душата ѝ? По време на молитва лицето ѝ било като Ангелско лице.
Девойката често посещавала храма, където Иисус Христос е утвърдил Своята обител. Тя отивала там, потънала в благоговейни размисли за висшето - за Божието величие, и Ангелът-пазител винаги я придружавал, когато тя ходела в Божиите храмове. За да не губи и минута от своя живот, когато си лягала девойката молила своя Ангел, докато тя си почивала, вместо нея той да принася пред Бога съответното достойно поклонение. Целият ѝ живот бил свят, ангелски живот. Кой не би се учудил на тази дълбока мъдрост, тази невинност и простота на живота? Защо да не последваме този пример? Малодушни човече! Събуди се от вцепенението, съживи сърцето си с порива на благочестието. Нима смяташ, че за теб е невъзможно това, което е могъл да направи твоя ближен? Ободри сърцето си, твърдо се уповавай на Божията благодат и моли твоя Ангел за помощ и застъпничество:
О, свети Ангеле, мой ходатаю пред престола на Господа Иисуса Христа! Вдъхни в сърцето ми чувства, които ти са приятни, нека моята воля, подобно на твоята се покори на Божията воля. нека върхът на всички мои желания бъде желанието да намеря покой в моя Господ, нека сърцето ми търси своя покой само в Него едничкия! Единствено Той е моя радост и утешение. Без него всичко тежи, всичко е тревожно. Нека през целия ми живот отрада да ми бъде мисълта, че ти заедно с мен прославяш Божието име и непрекъснато възпяваш:"Свят, свят, свят е Господ". Нека тази песен на моето сърце да бъде благоугодна Богу, та Той да ме удостои със Своята благодат и да ме въведе в събранието на Неговите избраници.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки