ДА ПОСЕЩАВАМЕ ХРАМА- Св. Йоан Златоуст

Какво духовно веселие, каква голяма радост, каква слава за Бога, каква полза за душите бихме изживели, ако при всяко духовно събрание оградата на Църквата все така бъдеше препълнена. Както мореплавателите и кормчиите правят всичко, за да преплуват морето и да стигнат тихо пристанище, така и ние желаем непрестанно да се носим по море, постоянно да се потопяваме във вълните на житейските дела, като се срещаме по площадите и спорим по съдилищата, а в храма дохождаме един или два пъти през годината. Или пък не знаете, че Бог е устроил църкви в градовете, както пристанища по моретата, та при нужда да се прибегне към тях от бурите на житейските смутове и се насладим на голяма тишина? Наистина, тук не трябва да се боим: нито от бурното движение на вълните, нито от нашествието на злодеите, нито от яростта на ветровете, нито от свирепостта на зверовете, защото това пристанище е свободно от всичко това - то е духовно пристанище на душите! Вие сами можете да бъдете свидетели за истинността на казаното: ако някой от вас сега разкриеше своята съвест -той щеше да намери велико спокойствие в себе си; тук: ни гневът вълнува, ни похотта се възпламва, ни завистта изсушава, ни гордостта се перчи, ни тщеславието разяжда, но всички тези зверове са укротени, тъй като слушането на божествените писания, като някое божествено оглашение, прониква чрез слуха в душата на всекиго и умъртвява всички тези безумни страсти.
Как да не съжаляваме онези, които имат възможност да придобият това любомъдрие, обаче, рядко се обръщат и не често идват при общата майка на всички - Църквата? Какво по-необходимо занятие можеш да ми посочиш от това? Кое събрание и общение е по-полезно? И какво ти пречи да идваш тук? Ти, разбира се, ще ми кажеш, че бедността ти е препятствие да участвуваш в това прекрасно събрание. Това, обаче, не е основателен предлог. Неделята има седем дена - Бог е разделил тези дни с нас така, че нито взел за Себе Си повече, нито пък оставил за нас по-малко: Той не ги е разделил даже по равно -не взел за Себе Си три и не дал на нас три, но оставил за теб шест дена, а само един запазил за Себе Си! Ти пък и през този цял ден не желаеш да се въздържиш от житейските работи, но както постъпват светотатците, така и ти се осмеляваш да постъпиш през този ден, като го похитяваш за земни грижи, когато той е свещен и назначен за слушане на поучения. Но защо говоря пък за целия ден?! Както постъпила вдовицата с милостинята, така и ти постъпи с часовете на този ден - тя хвърлила две лепти и придобила голямо съкровище, така и ти отдели за Бога само два часа и внеси в дома си придобивка за много дни! Но... отговори ми: ако ти идваш в храма само един, два пъти през годината по обичай, случайно или при някакво тържество-    как ние ще те научим на толкова истини, как ще се упражниш в толкова добродетели, как аз ще се оправдая и как ти ще се спасиш?
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки