ДА ПОЧИТАМЕ СВЕЩЕНИЦИТЕ

Християнинът е длъжен да обича и почита свещениците. Ако и той, заедно с неверните, започне да ги оскърбява - работите му няма да вървят добре. Докогато кормчията е в добро душевно състояние, дотогава и плуващите с кораба са в безопасност; ако той, обаче, изпадне в скръб, поради оскърбление и вражда от спътниците, не може да бъде бдителен като по-рано; не може да действува според способността си и, без да иска - подхвърля на опасност пътниците. Така е и със свещениците. Ако те се ползуват от вас с надлежна любов и почит, те са в състояние да се грижат усърдно и полезно за душите и живота ви; ако ли пък вие ги пренебрегвате и оскърбявате, с това разслабвате ръцете им и ставате причина, заедно с вас, и те да бъдат леко завлечени от вълните, макар да са силни и мъжествени. Припомнете си и помислете за това, което Христос е казал за водачите на Израиля пред народната маса: "На Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите, затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете" (Мат. 23:2-3). Сега не може да се каже, че свещениците са седнали на Моисеевото седалище - не, те са седнали на Христовото седалище, защото са приели Христовото учение.
Не виждате ли как всички се подчиняват на светските власти? Мнозина от подчинените често превъзхождат началствуващите и със знатност на род, и с честен живот, и с голяма мъдрост - при  все това от уважение към този, който ги е поставил, те и не помислят за това различие, но изпълняват разпорежданията на царя, независимо от това кой е натоварен с власт над гражданите. Такъв е нашият страх пред началник, поставен от човек! А онзи, който е приел власт от Бога и е натоварен с грижа за душите - ние и го оскърбяваме, и го презираме, и го преследваме с какви ли не хули: и то тогава, когато ни е запретено да съдим брата си, а ние изостряме език срещу свещениците! Това говоря, не за да одобря и защитя онези, които недостойно носят сана си; не - напротив, аз крайно скърбя и плача за тях, при все това настоявам, че в този случай подчинените и особено най-простите хора нямат право да съдят свещениците. Да допуснем, че живота на свещеника е най-порочен - ако ти, обаче, си внимателен към себе си, няма да претърпиш никаква вреда от това, което е поверено нему от Бога! Ако Бог е заставил ослицата да говори и чрез влъхвата е дарил духовно благословение; ако по такъв начин, чрез безсловесната уста на ослица и чрез нечестивия език на Валаама. Той действувал за неблагодарните иудеи, толкоз повече за вас би промишлявал, стига да бъдете признателни. Бог от Своя страна ще направи всичко, каквото е нужно, и ще изпрати Духа Светаго, макар и крайно порочни да са свещениците. И това казвам не за това, че ние можем да бъдем безразлични към живота и поведението си, а за вас, подчинените, като видите неприличие в когото и да било от предстоятелите, да не увеличавате по този повод злото и за сами себе си!
И така, като знаем всичко това, нека се боим от Бога, нека уважаваме свещениците Му, нека им указваме любов и почит, та и за своите добри дела, и за уважението ни към тях, да получим голяма награда от Бога.
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки