МОЛИТВАТА ПРОТИВ ВРАГОВЕ- Св. Йоан Златоуст

Мнозина в молитвата си правят голям грях - падат низко, удрят чело на земята, проливат горчиви сълзи, въздишат скръбно и дълбоко, вдигат ръце нагоре, проявяват голяма ревност и всичкото това усърдие, и ревност е против собственото им спасение! Те молят Бога не за своите грехове и искат прошка не за своите простъпки - но всичката тази ревност разпалват в себе си против своите врагове: все едно като че ли изострят меч не да го употребяват против неприятелите си, а да поразят собствения си врат! Така и те възнасят молитви не за опрощение на собствените им грехове, а за наказание на враговете им: това значи да насочиш острия меч против самия себе си! И това е дело на лукава сила, за да се погубваме с всички средства - и с ревност и с небрежност. Едни със своята невнимателност в молитвата оскърбяват Бога, като със своята небрежност показват неуважение към Него; други пък, проявявайки излишна ревност, обръщат молитвата в погибел. Лукавият казва: еди-кой си е небрежен - това е достатъчно за мен, той няма да получи нищо; а онзи пък е ревностен и внимателен: как да постъпя с него? Аз не мога да унищожа ревността му, нито пък да породя в него небрежност: ще му причиня, обаче, гибел по друг път! Как? Ще направя да употреби ревността си за беззаконие: защото, да се молиш за злото на враговете си, то е дело беззаконно. По такъв начин той като се моли така, не само няма да получи полза от ревността си, но ще преживее вреди  по-големи, отколкото ако беше нехаен в молитвата си. Такива са козните на дявола: едни той погубва чрез небрежността, други пък унищожава чрез самата ревност, когато не е в съгласие с волята на Бога!
Много са средствата и различни са словата, чрез които се проявява неразумната ревност на някои за зло против враговете им - аз се срамувам да ви ги изложа и да подражавам на този вреден език. Бог е казал за нас: "Така да светне светлината ви пред човеците, та да видят вашите добри дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата" (Мат. 5:16). Разбираш ли, че да се молиш Богу за вреда на враговете ти, значи да оскърбяваш Бога? Ще кажеш: как оскърбявам Бога? Оскърбяваш Го, защото Той изрично е казал: "Молете се за вашите врагове" (Мат. 5:44). Това е закон от Бога, и когато просиш от Законодателя да наруши собствените Си закони, ти Го молиш да противоречи Сам на Себе Си. Нека не бъдем злопаметни към онези, които са съгрешили против нас, нито пък да се молим за тяхна и наша гибел, а да се вдъхновяваме от милостта и човеколюбието на Господа Иисуса, Който и на кръста прости враговете Си!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки