СРЕБРОЛЮБИЕТО Е ИДОЛОСЛУЖЕНИЕ

Страшно, наистина страшно нещо е сребролюбието!
Сребролюбието затваря очите и запушва ушите на човека; прави го по-свиреп от зверовете; не му позволява да мисли за съвест, за дружба, за единение, за спасение на собствената му душа; но тутакси, като го отклони от всичко, прави го, като някой зъл тиранин, свой жалък пленник. И което е най-лошо от всичко в това жалко робство - то заставя жертвите си да се наслаждават сами от себе си: и колкото повече му се предават - толкова повече удоволствието им се увеличава. Поради тази проява и болестта е неизлечима - от това именно и този звяр е неукротим. Сребролюбието е направило Геезия от ученик и пророк на прокажен; сребролюбието съблазни Сапфира и я уби заедно с Анания; сребролюбието направи Иуда крадец и предател; сребролюбието развратило иудейските първенци, които обичали приноси и с това ставали съдружници с крадци; сребролюбието е погубило хиляди души. Сребролюбието е предизвикало безбройни войни; проляло е реки от кърви; изпълнило е със сълзи и плач села и градове; направило е вечерите нечисти, трапезите осквернени, самите ястия изпълнени с беззакония.
Затова и Павел е нарекъл сребролюбието идолослужение - но и от това никой не се е уплашил. А защо пък го нарича идолослужение? Мнозина, които имат богатство, не смятат да се ползват от него, но го считат за светиня и го предават всецяло на внуци и потомци, не смеейки да се докоснат до него, като нещо посветено Богу. Когато пък са принудени да го засегнат - едва ли не считат, че са извършили грях! От друга страна - както езичникът огражда и пази идола, така и сребролюбецът пази златото с врати и брави: и вместо храм - прави му ковчег и слага в сребърни съдове. Нима той не се кланя на златото - както езичникът на идола?! Почти не по-малко уважение отдава на златото! По-нататък - езичникът е готов да си даде очите и душата, но не и идола: точно такива са и онези, които любят златото. Сребролюбецът ще възрази: аз не се кланям на златото - и езичникът казва, че не се кланя на идола, а на демона, който живее в него. Така и сребролюбецът, ако не се кланя на златото - кланя се на демона, който вмъква в душата му страст към богатство: сребролюбието е по-страшно от демона - на него се кланят по земята повече, отколкото на идолите. Апостолът е казал, че "користолюбците няма да наследят царството Божие" (I Кор. 6:10); изглежда, обаче, че това никак не ги плаши. Нека бягаме от тази демонска страст и се избавим от това страшно безпокойство - имало е време, когато хората не са познавали златото и среброто: затова тази страст не произлиза от човешката природа - тя е внушение на злия, за изкористяване на благата, дадени от Бога за наше добруване и спасение!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки