СЛАВОЛЮБИЕТО- Св. Йоан Златоуст

Няма страст, която да не е вредна за човешката душа. Както бурните ветрове, нападайки тихото море, го размътват до дъно, така че пясъкът се смесва с вълните, така и различните страсти, като се втурнат в душата, размътват всичко в нея и парализират мислителната ѝ способност: това особено се отнася за страстта славолюбие. Да презреш богатство и блага не е трудно нещо; да презреш, обаче, честта от хората и славата на земята - са нужни много усилия, голяма мъдрост, високо благочестие, ангелска душа! Защото няма, наистина няма друга страст толкова силна и навсякъде властна, макар и в различни степени, като страстта за земна слава. По какъв начин можем да победим това зло - ако не напълно, то поне отчасти? Можем само ако обърнем очи към небето, ако имаме Бога в сърцето си, ако поставим мислите си по-високо от всичко земно. Когато пожелаеш каква да е слава - представи си, че си я получил; размисли за мъките и последствията от нея - ти няма да откриеш нищо смислено в това; помисли си колко злини причинява и от какви блага лишава; на какъв труд и опасности се подхвърляш, а какви са плодовете и наградата от всичко това?! Суета и гибел. Спомни си, че мнозина от хората земята са лоши, и се откажи от славата им; размисли за всеки от тях какво е той и ще видиш, че славата му е достойна за смях; ще узнаеш, че тя е повече срам, отколкото чест; и тогава отправи поглед към небето и възвеси сърцето си над земното!
За нас е по-добре да отбягваме почестите - и дори когато ни се предлагат, да ги отхвърляме. Нека отклоняваме от себе си суетата - да изкореняваме от сърцето си такова положение. Това казвам еднакво и за началници, и за подчинени, защото душа, която жадува за чест и слава, няма да види царството небесно! Това не са мои думи - нито пък от себе си говоря: но от Духа Светаго. Такива хора няма да станат членове на царството небесно, ако и да са упражнени в други добродетели: защото те получават наградата си (Мат. 6:5). Аз не забранявам да се търси слава - но слава истинска, вътрешна, духовна, която произлиза от Бога, както говори Апостолът: "Нему похвалата иде не от човеци, а от Бога" (Рим. 2:20). Да бъдем благочестиви в тайно, да не се обличаме в гордост, притворство и лицемерие, да не сме вълци в овчи кожи - нека бъдем истински овци. Няма нищо по-нищожно от човешката слава. В театъра и цирка играчите си служат с различни маски - колко те са хубави, колко благообразни, как са доведени до степен на съвършена красота! Можеш ли, обаче ми показа такива лица в действителност? Не. Защо? Защото това е пуста маска и тленно изкуство! Това е подражание на красотата, но в действителност не е красота. Може ли тогава да се възбуди в тебе любов към маските? Така пуста е и човешката слава - тя само подражава на славата, но всъщност не е слава! Постоянна и надеждна е само една слава - единствената и вътрешната, а другата, външната - тя е често и прикритие на безобразието; впрочем, прикритие само от хората и то само за кратко време; като свърши представлението маските се снимат и всеки се явява това, което е: така ще бъде и с всички човеци на съдния ден! Увещавам ви да се освободим от робството за слава, която на земята не принася полза и ни лишава от царството небесно - нека търсим слава не земна и не от човеци, а духовна слава, чрез добродетели от Бога!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки