СУЕТНОСТ ОКОЛО ПОГРЕБЕНИЯТА- Св. Йоан Златоуст

Като слушаш и знаеш, че Иисус Христос е възкръснал гол престани безумно да харчиш около погребението! Всъщност какво значат тези излишни и безполезни разноски около покойника? За опечалените - те са голяма загуба, а за мъртвеца никаква полза: ако пък кажем истината то са вредни. Разкошните погребения не веднъж са ставали причина за ограбване на гроба и покойника - затова и сме били свидетели: погребаният с всичката превзетост и суета да лежи след това и гол, и без погребение. О, тщеславие! Каква голяма власт разкриваш ти и всред най-голяма скръб и силен плач?! До какво безумие довеждаш ти мнозина? Някои, за да предотвратят ограбването, разкъсват скъпите погребални дрехи и ги напояват с всевъзможни аромати, та да не могат да се използуват от крадците, а да изгният в земята. И това не е ли безумие? Не е ли това побъркване на ума-  да проявиш великолепие и в същото време да го унищожиш? Ще ми възразят, че това се прави, за да остане всичко в безопасност над мъртвеца. Добре - но, ако не ги вземат разбойници, не ще ли да ги изядат молци и червеи? Това ви говоря, не за да изменя или унищожа обичая около погребенията- не с такава цел ви поучавам, а за да избегнете вредният разкош и излишната суета около покойниците! Ако вие желаете да указвате съболезнования към близки и жертви към мъртъвци - аз ще ви посоча друг начин на погребение и ще ви поуча да обличате мъртъвците с такива дрехи, които ще възкръснат заедно с тях и ще ги представят в бляскаво състояние. Тези дрехи ни молци ги ядат, ни времето ги разрушава, ни крадци ги крадат - това е одеждата на милостинята! Тази дреха възкръсва с покойниците, защото печатът на милостинята остава ненарушим над тях. С тези дрехи ще блестят всички мъртъвци в оня ден, когато ще чуят: вие Ме нахранихте, когато бях гладен! Такива дрехи правят покойниците славни, знаменити и безопасни, а не тленните одежди - последните не са нищо друго, освен храна за молците и трапеза за червеите. Това говоря, не за да забраня всякакви грижи около умрелите, но за да предизвикам умереност около погребенията: нека покрием тялото скромно и не го предадем на земята голо. Ако живите са длъжни да нямат нищо излишно над себе си, освен прилично облекло, толкоз повече това се отнася за умрелите, понеже мъртвото тяло не се нуждае от никаква дреха, както живото и дишащото. Докато живеем, ние се нуждаем от облекло и по причина на климат, и поради благоприличие - умрем ли, тези нужди не ни засягат: освен пак за приличие, за да не лежи тялото голо - да се покрие с погребални покривки. Най-хубавите погребални дрехи - това е земната пръст: покривало прекрасно и най-прилично за нашето тяло!
Ще ми се възрази, че някои ще се надсмеят над такова погребение. На това, обаче, не бива да се обръща внимание, защото ще бъде дело на съвършено глупави хора. Напротив, мнозина ще похвалят вашата скромност и ще се удивят на вашето любомъдрие. И тъй, ако сега, при толкова нужди не бива да се претендира за нищо излишно - толкоз повече е неуместна суетността тогава, когато изобщо липсват всякакви нужди около човека. Най-прекрасното погребение за покойника е да украсим паметта му с милостиня и да го направим с това наследник на Христа.
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки