ДА ОТБЯГВАМЕ ИЗЛИШНОТО- Св. Йоан Златоуст

Нека се отклоним по мисъл и желание от работите на настоящия живот и да насочим житейския си път към небето! Защото можем, стига да желаем, и тук желаейки, да бъдем на път към небето: когато започнем да вършим достойно за небесата; когато не се пристрастяваме към благата на света; когато не търсим суетната слава на настоящия живот. Презирайки всичко нека се постараем да достигнем друга слава:
Истина, доброволна, вечна: нека не се занимаваме с разкоша на дрехите и не се грижим за украсата на тялото; нека цялата тази грижа на външна украса я принесем за нуждите на душата; нека се погрижим да не остане душата гола - лишена от одеянието на добродетелите; нека изоставим излишното в храната, нежността, пиршествата и чревоугодието; нека бъдем доволни от необходимото според наставлението на Апостола: "Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни" (I Тим. 6:8). Кажи ми : каква е ползата от излишното? Пресилената храна разстройва стомах и тяло - неумереното пиене помрачава разсъдъка и убива душата! Не от тук ли се пораждат всички злини за тялото и душата? Павел счита сребролюбието за корен на всички злини - няма да сгрешим, ако кажем, че и неумереността е начало на всички страсти, - защото, ако ние бихме се отказали от излишното в пиене, в храна, в облекло, и жилище, и бихме се задоволили само с необходимото, тогава човешкия род би се освободил от много страдания.
Това мое увещание го отправям особено към жените! В тях намирам най-много излишество, украса и сласт - те се суетят към коприна и злато, към украса на глава, на шия, на уши и други части телесни. Кажи ми: колко гладни биха се нахранили и колко бедни биха се облекли само от това, което окачват жените на ушите си - и то без всяка нужда и полза, а с колко вреда и зло с душата? Затова учителят на вселената, като ни увещава да бъдем доволно от малкото в храна и облекло, казва на жените: да не се гиздят с плетенки, със злато, с бисери или скъпоценни дрехи (I Тим. 2:9). Моля ви да избягваме излишното в живота и да не прекрачваме границите на нуждите си! Истинското богатство и неоскъдното имане се състои в това: да желаем само необходимото и благородно да разполагаме с излишното. Човек който живее така - никога не изпада в бедност, не търпи скърби не изпитва безпокойство, а е чужд на клеветата, свободен от злоумисъл, живее в мир, радва се на спокойствие! Най-важното от всичко, обаче, и по-високото от всички блага е това, че то“ ще получи великата Божия милост, като верен разпоредител с имота на своя Господар - защото речено е: "Блазе на онзи слуга чиито господар, като дойде, го намери, че постъпва тъй" (Лук 12:43).
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки