ЛЕНОСТТА И ТРУДЪТ- Св. Йоан Златоуст

Нека безразборно не считаме богатите за щастливи, а бедните да унижаваме и окайваме - да не страним и се срамуваме от занаятите: нека считаме за безчестие празноста и безделието, а не честния труд! Ако работата беше безчестие, с нея не би се занимавал Павел и не би я възхвалявал, говорейки: "Ако благоветствувам, няма за какво да се хваля. А каква ми е наградата? Тази, че, проповядвайки Евангелието, благоветствувам за Христа даром, без да се ползувам от своето право в благоветствието" (I Кор. 9:16-18). Само едничък грехът води към безчестие, - той пък се поражда от леността: тя е майка не само на един, на два, на три, а на всички пороци! Заради това и премъдрият, посочвайки леността като учителка на всяко зло и беседвайки за живота на слугите, казва: "Употребявай го на работа, за да не остане празен" (Сир. 33:28). Ако занаятът беше безчестие - Павел не би заповядал: "Който не иска да се труди, не бива и да яде" (2 Сол. 3:10). Каквото е юздата за коня - това е и трудът за човешката природа. Ако мързелът беше добродетел - земята би родила всичко, без сеитба и разработка: тя, обаче, нищо не ражда без труд. Някога Бог ѝ заповядал всичко да дава без разработка - сега, обаче, велява на людете да впрягат волове, да държат ралото, да правят бразди, да хвърлят семена и с разни средства да разработват лозята и градините, с цел да ги ангажира в работа и ги отклони от всяко зло. Макар и да звучат като наказание и мъка словата: "С пот на лицето си ще ядеш хляба си" (Бит. 3:19) - всъщност те са важно внушение и полезно вразумление, и дори необходимо лекарство за раните, причинени от греха. Затова и Павел непрестанно е работел - не само денем, но дори и нощем:
Защото помните, братя, нашия труд и мъка, работейки денем и нощем, за да не отегчим някого от Вас" (I Сол. 2:9). За Павла трудът е бил не само удоволствие и душевен отдих, както това е за мнозина от човеците - но той влагал голямо усърдие в труда, за да бъде полезен и за другите: "Сами знаете, че за моите нужди и за нуждите на онези, които бяха с мене, ми послужиха тези мои ръце" (Деян. 20:34). От безгрижието и леността са произлезли всички родове злини в живота. Мнозина считат за голямо достойнство да не се занимават с никакъв занаят: и дори крайно позорно - да се окажат сведущи в някое изкуство! Павел, обаче, никога и пред никого не считал за срамно едновременно да държи в ръката си нож, да шие кожи и да беседва с хора от висши среди - нещо повече: хвалел се със занаята си когато го посещавали хиляди славни и знатни люде!
Водата, като стои, се вмирисва; желязото, като не е в действие, ръждясва; земята, като не се обработва, нищо не ражда; душата, когато изпадне в леност, се опорочава. Нека не презираме труда и да не служим на безделието: за да не се лишим от спокойствие на земята и вечни блага на небето!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки