ВИСОКОМЕРИЕТО- Св. Йоан Златоуст

Да бъдеш глупав по природа - не представлява вина; но да станеш глупав от злоупотреба с ума - не е извинително и влачи след себе си голямо наказание. Такива са онези, които вследствие на мъдростта си високо мислят за себе си и изпадат в крайно високомерие. Нищо друго не прави човека толкова глупав, както високомерието; затова и пророкът нарича варварина глупец: "простакът говори глупости" (Ис. 32:6). А за да отсъдиш за неговите глупости от собствените му думи, послушай какво говори той: "Размествам границите на народите и разграбвам съкровищата им; ще възляза на небето, ще издигна престола си по-горе от Божиите звезди; ще бъда подобен на Всевишния" (Ис. 13:14; 13:13-14). Кажи ми: какво по-глупаво има от тези думи? Ако пък подробно ти преразкажа всички речи на високоумните, ти трудно ще различиш - от високомерни ли са казани или пък от глупаци, защото и в едните и в другите недостатъкът е един и същ. Друг пък някой варварин казал: "Аз съм Бог" (Иез. 28:2). Такъв е бил и описания от пророка безумец, който в размислите на сърцето си рекъл: "Няма Бог" (Пс. 13:1). Такъв също е бил и Каин, когато казал на Бога: "Нима аз съм страж на брата си?" (Бит. 4:9). Сега ти ще различиш ли: кои думи са казани от високомерци, и кои от глупаци?
Високомерие, което не спазва умереност и надценява дарованията си, ражда глупци и тщеславци; затова, ако началото на премъдростта е страхът пред Господа - то начало пък на глупостта е високомерието и отричането на Бога! И така: ако познаването на Бога е мъдрост - неверието в Него е глупост; неверието пък произхожда от гордостта, понеже начало на гордостта и отричането на Бога: следователно, гордостта е крайна глупост! Гордият човек е душевно разслабен, той губи мярка на благоразумие: става и жалък, и дързък. Както тялото, след като изгуби равновесието на жизнените сокове, става разстроено и се подхвърля на всякакви заболявания, така и душата, като изгуби своята възвишеност и смирение, става болезнена и изпада в дребнавост, дързост, безумие и дори почва да не познава сама себе си! Който пък не познава себе си, как ще познае това, което е по- високо от него? Както умопобърканият не познава себе си, нито пък това, което е пред очите му; както окото, когато е сляпо, помрачава цялото тяло - в такова състояние е и душата на човека, когато изпадне във високомерие и надменност! Затова високомерните са по-нещастни от умопобърканите и от глупците по природа: умопобърканите извикват състрадание, глупците смях, а високомерните всякога отвращение!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки