ПЪРВИ ДЕН ОТ МЕСЕЦА

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

Докога все още вярата не ще озарява твоите ум и сърце? Ти трябва да знаеш, че с теб е Ангел-пазител, който е определен от Бога да бъде твой защитник и пътеводител в живота, а ти не мислиш и не искаш да мислиш за него. В Свещеното Писание е казано, че небесният Отец е заповядал на Своите Ангели: да те опазват във всички твои пътища (Пс. 90, 10-11). Ти не се съмняваш в тази Божествена истина, но малко си се вглъбявал в нейния спасителен смисъл, малко си размислял върху нея. Непроницаема завеса ти пречи да видиш с телесните си очи Ангела. Но поради това, че е невидим, не бива да си правиш извода, че той не е с теб; не бива да забравяш за него и да водиш безгрижен живот, без да си помислиш за неговото присъствие. Когато двама пътешественика неочаквано се срещнат по пътя, те се поздравяват и започвайки разговор, увлечени от приятната беседа, забравят за своята умора. Ангелът върви заедно с теб, води те по пътя на живота към небето, а ти досега не си му обърнал внимание. Когато ти си със своя баща или приятел, с удоволствие беседваш с тях и си много доволен от тяхното общество. Ангелът-пазител ти е даден за събеседник още от кръщелния ти купел, а може би ти досега не си му рекъл и една дума дори, не си му принесъл и една молитва. Какво ще си помислиш и ще си речеш за човек, който от неблагодарност е забравил майка си, която го е родила и откърмила с млякото си, която нежно го е обичала? Какво би казал ти за онзи бедняк, който отвръща очите си и не иска да погледне ръката на благодетеля, който му подава къшей хляб и го спасява от гладна смърт? Но коя майка може да обича детето си толкова, колкото те обича твоят Ангел-пазител? Той винаги неотлъчно е до теб, винаги обръща взора си към Бога и Го умолява да прояви милосърдие към теб и да изправи сърцето ти чрез осеняването с Неговата благодат. Досега Ангелът като че ли ти беше чужд?
Помисли, не е ли време вече да отвориш очите си и да видиш своя верен пътеводител, пратен ти от Бога? Какъв обилен извор на чиста радост, на истинско утешение може да ти стане мисълта, че винаги твоят Ангел е до теб! Ти винаги си притежавал това неоценено щастие, само че не си знаел как да се възползваш от него, понеже не си го познавал, но сега ти го знаеш - обърни се към него с цялото си сърце, непрекъснато си го представяй в ума си, беседвай с него тайнствено в глъбината на сърцето си, така както обикновено беседваш с искрения си приятел.
- Но по какъв начин аз, - ще речеш ти,- мога да си представя този небесен посланик, този безплътен дух?
Ти само вярвай, че той е с теб, вярвай според словото Божие и не се увличай от натрапчиво и празно любопитство. Ангелът-пазител е дух и подобно на твоята душа няма телесен, видим образ. Когато някоя дълбока нощ ти беседваш с някой твой приятел, ти се наслаждаваш от сладостта на беседата с него, въпреки че нощната тъма ти пречи да видиш чертите на неговото лице. Временната нощ не ти позволява да видиш твоя Ангел, но ти ще го видиш след възкресението, когато ще настъпи великият ден на вечността. Тялото ти е една междинна стена, която те отделя от него, но когато тази преграда се разруши, ще ти се открият чертите на твоя небесен приятел. В очакване на този час на твоето освобождаване от оковите на плътта, обърни се с твърда вяра, с ума и сърцето си се обърни към своя Ангел-пазител и му речи:
Ангеле Божи, Пазителю мой! Благостта на Всевишния ме е поверила на твоите грижи - прости ми и ме вразуми, пази ме по време на жизнения ми път, напътствай ме и ме ръководи.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки