ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА- Св. Йоан Златоуст


Често мнозина от родителите правят всичко възможно и вземат всякакви мерки, за да има техният син хубав кон, великолепен дом и скъпи имоти - а за това, че в него трябва преди всичко да има добра душа и благочестиво настроение, ни най-малко не се загрижват. Това разстройва живота на цялата вселена - нашата духовна небрежност към децата, нашите залисии за тяхното богатство, нашето нехайство за техните души: това е крайно безумно дело. Макар тези богатства и да са грамадни и ценни, ако човек не е способен добродетелно да се разпорежда с тях - то всичко ще загине и изчезне заедно с притежателя им катастрофално; ако ли пък душата му бъде благородна и любомъдра, макар и да не е унаследил и събрал нищо, той ще бъде в състояние честно да се разпорежда с имуществата на всички. И така: трябва да се внимава зорко не на това да направим децата си богати със злато, сребро, имоти и др. такива - а да станат по-богати от всички в благочестието, в любомъдрието и в много други добродетели, за да не се нуждаят от много неща в живота, нито пък да се увличат в житейски залисии. За това крайно необходимо е родителите непрестанно да следят: къде влизат и излизат децата им; какво поведение имат и какви познанства свързват; за небрежност в този дълг - няма прошка от Бога. Когато почвата е удобна за разработка, тогава лесно се изкореняват тръните: така е и с детството и юношеството -през тази възраст трябва да се корени добродетелта и пресича порока. Премъдрият учително говори: "Имаш ли синове, учи ги и от детинство навеждай врата им" (Сир.7:25); тогава възпитанието е удобно и резултатно. Това е не само заповед от Бога, но и съдействие в трудното дело: защото Той повелява на децата да не злословят и да не се противят на баща си и на майка си, за да не получат смъртно наказание (Изх.21:17). Нека не бъдем безгрижни към възпитанието на децата, знаейки, че добре настроените към Бога чеда, са послушни на родителите си и честни в обществото. Човекът, който живее скромно и добродетелно, всички го уважават, макар и да е най-беден между всички - и обратно: порочния и развратния всички го ненавиждат и се отвращават от него, макар и да владее грамадни богатства. Неблагодарните към Бога чеда презират родителите си; благоговеещите пък пред Създателя почитат бащите и майките си. Младостта е кон необуздан и звяр неукротим - за това юздата навреме трябва да заеме ролята си, и клетката да изпълни задачата си. Фиданката се изправя докато е млада и крехка -усърдният градинар прави потребното навреме и справедливо се радва на красота, сянка, плод и топливо!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки