ДА ПОЧИТАМЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ- Св. Йоан Златоуст


Властта на родителите над децата им крие своето начало в самата природа - такава чест на тях е награда за мъките при раждането. Премъдрият за това и говори: "Който се бои от Господа, ще почете баща си и като на господари ще послужи на тия, които са го родили" (Сир.3:7), и продължава: "Помни, че ти си роден от тях, и каквото можеш им дай, както са дали те на теб!" (Сир.7:30). При това има ли нещо, което синът не може да даде на баща си? Има. Смисълът на тези думи е следния: ти не можеш да родиш тези, както те са те родили. Така в това ние отстъпваме от родителите си, за да се издигнем с друго над тях: с уважението си към тях - не толкова, обаче, по закона на природата, но предимно пред природата, поради страх от Бога. Господ силно желае родителите да бъдат почитани от децата им: и тези, които правят това, Той ги възнаграждава с големи блага; а тези, които престъпват този закон, ги наказва с тежки нещастия! "Който злослови баща си, или майка си, да бъде предаден на смърт" (Изх.21:17). За разумните пък рожби е казано: "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре, и за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава" (Изх.20:12). Щастливата старост и дългият живот се считат за най-голямо добро на земята - това Бог е определил за награда на онези, които почитат родителите си. Ранната смърт се счита за най-голямо нещастие в живота - нея пък Бог е определил за наказание на онези, които не уважават баща и майка.
По такъв начин едните се подтикват към уважение на родителите си чрез обещание на чест и награда, а другите, макар и против волята им, се отклоняват от оскърбление на родителите чрез страха и геената! Заповедта не е проста, и смъртта на вироглавия син не е лека - той не се взема от палачи, не се изкарва от съдилището, не се прекарва през улиците, не се завежда в края на града, за да му се отсече главата: не - самият му баща го води през града за наказание, и това се приема за вярно и справедливо, без всяко доказателство! Който е жертвувал за сина си, и пари, и живот, и всичко - той никога не може да стане обвинител на рожбата си, ако оскърблението не е крайно голямо. Той сам го води през града; призовава целия народ и произнася обвинения - тогава всеки слушател взима по камък и го хвърля върху оскърбителя: законодателят прави бащата съдия, а свидетелите - изпълнители на присъдата. Това е: за едни удовлетворение за други наказание, за трети вразумление – за всички пример за изправление! Нека Бог ви награди с много добрини, за гдето с удоволствие приехте наставлението ми за непокорния син, и вместо с камъни, вие го замерихте със състрадания - това е свидетелство, че всеки от вас уважава родителите си. Нека за всичко това принесем благодарност на човеколюбивия Бог, Който се грижи за нашия живот: промишлява за родителите и бди за децата - всичко нарежда за наше добро и спасение!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки