Духовна рецепта от светителя Игнатий (Брянчанинов)


Изпращам ви една духовна рецепта за търпене на скърби и ви съветвам да употребявате предлаганото лекарство по няколко пъти на ден, особено в минути на усилени душевни и телесни страдания. При употреба силата и целебността, скрити в наглед доста смиреното лекарство, не ще се забавят да се проявят. След като се усамотите, произнасяйте бавно на глас, така че само вие да чувате, като заключвате ума (така съветва свети Йоан Лествичник) в следните думи: „Слава на Тебе, Боже мой, за изпратената скръб. Ще приема заслуженото според делата си. Помени ме в Царството Си!“. Трябва да произнасяте молитвата много бавно. След като кажете молитвата веднъж, си починете малко. После пак я кажете и пак починете. Продължете да се молите така пет-десет минути, докато усетите душата си успокоена и утешена. Причината за това е ясна - Божията благодат и сила е в славословието на Бога, а не в красноречието и многословието. А славословенето и благодаренето са деяния, преподадени ни от Бога, и съвсем не са човешка измислица. Апостолът от името на Бога заповядва това действие (вж. 1 Сол. 5:18). 
По думите на светителя Игнатий (Брянчанинов) ....изкушенията и скърбите биват пращани на човека за негова полза - изпитаната чрез тях душа става силна, честна пред своя Господ. Ако тя претърпи всичко докрай с упование на Бога, е невъзможно да бъде лишена от обещаните от Светия Дух блага и от пълно освобождение от страстите. Ако душите, бидейки предадени на различни скърби - явни, нанасяни от човеци, или тайни, от надигане в ума на развратни помисли - или на различни болести, изтърпят докрай всичко това, ще бъдат удостоени с еднакви венци и еднакво дръзновение с мъчениците“.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки