НА КРЪЩЕНИЕ

Обръщение към кръстника/ кръстницата
Благочестиви възприемнико (или благочестива възприемнице), днес се извършва духовно раждане от вода и дух на този новопросветен Божий раб (името) по Божията милост, която иска спасение на всички хора. И по силата на това духовно раждане, той стана син на светлината, излезе от тъмната смъртна сянка на светлина и стана приятел на светиите. Сега той се записва на небето в Книгата на живота, за това днес Божията Църква се весели, ангелите тържествуват, а ние се радваме, защото към истинската Лоза Иисус Христос бе присадена нова пръчка, която ще се оживотворява от Божията благодат, за да роди плод на добродетелта. Но най-много трябва да се радваш и веселиш ти, о, възприемнико, защото приемаш от божествения купел този син на благодатта. Днес той става син Божий, а ти му ставаш духовен баща, защото си станал поръчител за него пред Божието лице и пред светите ангели, и през целия си живот трябва да имаш бащинска любов и грижа за него. И когато с Божията помощ порасне и придобие разум, тогава си длъжен с усърдие да го научиш на истинска православна вяра и на Закон Божий, да го учиш на страх от Бога, за да укрепне добре в Бога, както сега се предава на Христа Бога и се отрича, чрез твоите уста от дявола и от всичките му дела. Ето, сега той е осветен от Божията благодат и е обновен с духовно раждане и бе предаден от мен, грешния, в твоите ръце чист, така да се яви и пред Небесния Отец, какъвто е чист днес и каквато е сега душата му -по-бяла и от сняг. И както излезе от банята на светото Кръщение, така чист и неочернен от лоши дела да излезе на старини от тялото си и да се яви пред безпристрастния Съдия и Бог, Който ще въздаде всекиму според делата му. Слава на нашия Бог във вечните векове, амин. 
Из Нeдeлник, Софроние или Поучително Eвангелие от Софроний Епископ Врачански - 1806г.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки