ЛЮБОВТА НЕ ДОПУСКА ДО ГРЯХ- св. Йоан Златоуст


Взаимната любов изключва греха, защото искрената любов на един към друг ни прави непорочни. Когато аз веднъж обясних това на един човек и казах, че любовта може да ни направи непорочни, че любовта към ближния пресича всеки пристъп на греха, че любовта е в сила и много още добри неща да постигне, тогава някой си от моите познати се приближи към мене и рече: "Но какво пък нещо е блудството? Знай, че можеш да любиш и пак да блудствуваш, защото и блудът се поражда от любовта! Вярно е, че скъперничеството, прелюбодейството, завистта, коварството и тем подобни много още други пороци могат да изсушат в нас корена на любовта към ближния, но как може това да направи блудът?" Аз му отговорих, че любовта може да отсече и тази страст - стига да е чиста и братска!
Който залюби разпътна жена, той ще се постарае да я изолира от други порочни мъже, и с това сам ще се въздържи от грях с нея и други такива. Който е порочен и презира блудницата, само той може да блудничи с нея: а който искрено обикне падналата жена, той я отклонява от това срамно дело! Няма, и категорично не може да има нито един грях, който да не бъде спрян или изкупен от силата на любовта, която подобно на огъня, е в сила да прочисти и изгори всичко порочно в човешката душа. Много по-удобно е за слабия храст да устои пред силата на огъня - отколкото естеството на греха да се противопостави на силата на любовта! Нека посадим, та да израсне тази любов в душите ни, за да се наредим и ние при светиите: защото и те са благоугодили на Бога във всичко чрез любовта към ближния!
Защо Авел е убит - а не е убил? Защото Авел, силно обичайки брата си, не е могъл да помисли за това страшно дело! От къде Каин е възприел отровата на завистта? Аз не желая да наричам него повече брат на Авела! Разбира се, от това, че в неговата душа са липсвали корените на любовта! С какво са заслужили похвала двамата сина на Ноя? Не с това ли, че те силно обичали баща си и не могли да гледат голотата му? А защо пък единият паднал под проклятие? Не за това ли, че той не обичал искрено баща си? С какво също Авраам се е прославил? Не с грижите ли за племенника си и с ходатайството си за содомляните? Също така и всички светии са били извънредно любвеобвилни и всякога към всички състрадателни: нека станем техни послушни чеда и да вървим по стъпките на любовта им!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки