КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ КЪМ БЛИЖНИЯ- св. Йоан Златоуст



Господ е предложил такива условия на човека за отношенията му към ближния, които не представляват нищо трудно за изпълнение. Той казва: "Както искате да постъпват с вас човеците, така и вие постъпвайте с тях" (Мат.7:12). Видиш ли, че Той не е предписал нищо чуждо, но почти същото, каквото е изисквал по-рано и естественият закон. Той казва: както желаеш с теб да постъпва ближният ти - така и ти постъпвай с него! Желаеш да те хвалят - хвали и ти сам! Желаеш да не те ограбват - и ти не граби! Желаеш да бъдеш на чест - почитай и ти другите! Желаеш да получиш милост - бъди и сам ти милосърден! Желаеш да бъдеш обичан - обичай и ти! Не желаеш да чуваш нищо лошо за себе си - не говори и самият ти нищо такова! И забележете каква е точността на изразите. Той не казал: каквото не желаете да правят вам, и вие не правете, а каквото желаете. Два са пътищата, които ни водят към добродетелта - единият е отдалечаване от пороците, а другият е осъществяване на добродетелите: за това Той предложил последния. Първият път Той открил, когато казал: "Което е тебе омразно, недей го прави другиму (Тов.4:15); а втория ясно посочил, като рекъл: "Всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям (Мат.7:12).
Има, обаче, и друго условие - кое е то именно? Да любиш ближния си, както сам себе си (Мат.22:39). Какво по-леко има от това? Да не ненавиждаш - това е тежко и придружено с безспокойство; а да обичаш - това е леко и удобно. Наистина, ако бе казал Господ: човеци, обичайте зверовете - такава заповед би била трудна; но когато заповядал на хората да обичат също хората, както поради еднородност и произхождение, така и по естествена подбуда, какво трудно има в това? Същото се наблюдава и между лъвовете и вълците - сродството в природите им ги разполага към взаиморазположение. Ето защо, можем ли ние да имаме някакво оправдание, ако не започнем да разполагаме към себе си с любов еднородните нам, когато се трудим да укротяваме лъвовете и да ги приучваме да станат обитатели на домовете ни?

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки