МОЛИТВАТА- св. Йоан Златоуст


Във време на молитва ние можем да запазим трезво внимание, ако помним с Кого беседваме - ако си представим, че принасяме жертва, че имаме в ръка нож, и пред нас огън и дърва: тогава нека мислено отворим дверите на небето, да се установим там и като вземем духовен нож, да прободем жертвеното животно, да принесем Богу трезво внимание и пролеем пред Него топли сълзи! Защото тази е кръвта на тая жертва: с такова заколение трябва да се обагри тоя жертвеник. Внимавай, да не позволиш на никаква мисъл да занимава в това време душата ти! Спомни си, че и Авраам при своето, жертвоприношение не позволи да има около него ни жена, ни слуга, ни някой друг - така и ти не оставяй при себе си никаква страст, свойствена на робите, но едничък се възкачи на планината. Ако ли пък някой от недостойните помисли правят усилия да дойдат с теб на планината, запрати им като техен господар и им кажи: "Останете вие тук с ослето, пък аз и син ми ще отидем там, ще се поклоним и ще се върнем при вас" (Бит.22:5). Всичко, което е безсловестно и неразумно - и ослето, и слугите; всичко, което е срамно и незаконно - остави го при полите на планината: качи се горе, като вземеш със себе си само разумното, както Авраам взе само Исаака!
И ти като него направи жертвеник, като се откажеш от всичко земно и като се поставиш по-високо от естеството си, защоото и Авраам, ако не беше се издигнал над природата си, не би посегнал да заколи син си в жертва на Бога ! Накрай нека нищо не те смущава в това време - бъди по-високо от самите небеса; принеси сърдечен плач и искрено стенание. Вместо телесни жертви, в изповед на грехове, защото е речено: "Припомни Ми, ще се съдим; говори, за да се оправдаеш" (Ис.43:26). Принеси в жертва съкрушено сърце и смирен дух - тия жертви не се превръщат в пепел, не изчезват в дим, не се нуждаят от дърва и огън, а само от сърце съкрушено и дух смирен! Те горят, но не изгарят, защото, който се моли с пламенно усърдие, той гори, но не изгаря: Уподобява се на златото, което прочистено от ; огъня, става по-чисто и по-бляскаво! Над всичко това бъди внимателен и затова, да не допуснеш в молитвата нещо, което може да прогневи твоя Господ; особено пък не пристъпвай към Него с молитва за гибелта на враговете ти!
Нека се Молим усърдно и честно, искрено и сърдечно - с молитвата намираме достъп при Бога: с нея диша душата, тя услажда живота, тя притъпява страданията, тя побратимява хората - тя готви вечността!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки