СМИРЕНОМЪДРИЕТО- св. Йоан Златоуст


Господ казва; "Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга" (Мат.20:26). Иска да каже: Ако вие желаете председателски места и високи почести - постарайте се да заемете последно място, да бъдете по-ниско от всички, пo-смирени от всички, по-малки от всички, поставете се след всички! Такъв е духът на тази добродетел - имаш пример близък и извънредно силен: "Син Человеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина" (Мат.20:28). Че действително тази добродетел прави носителите си славни и знаменити, можеш да се увериш от това, което се случи с Мен, Който не се нуждая нито от чест, нито от слава, и при все това Аз достигнах чрез нея безчислени блага. Наистина, преди още да приеме Той плът и да се смири, всичко се разстройвало и загивало, а когато се унизил на кръста: всичко издигнал високо, унищожил проклятието, смазал смъртта, отворил рая, умъртвил греха, открил дверите на небето, Възнесъл начатъка на естеството ни горе, извършил безброй благодеяния, които нито аз, нито всички човеци могат ги изразят в думи. Преди Той да смири Себе Си, Него Го познавали само ангелите: а когато се смирил, познал  Го и целият човешки род. Виж, че смирението не само не Го унизило, но Му доставило безчислени придобивки, безброй блага и направило това, че славата Му почнала още по-силно да блести.
Ако за Бога, Който е вседоволен и в нищо не чувствува нужда, смирението доставило такива блага, привлякло толкова следовници, разпространило царството Му, завладяло света: то защо ти се боиш, че ще се унищожиш от смирението? Ако Възлюбиш смирението - ти ще бъдеш по-висок, по-велик, пo-славен, по-знаменит: това ще стане когато се поставиш по-ниско от другите; когато не претендираш за първенство; когато се подлагаш на унижения; когато служиш на близките; когато страдаш за немощните; когато се унижаваш за всеки страдалец, когато си готов всичко това да изтърпиш и да го осъществиш! Нeкa бъдем смирени, но да не се превъзнасяме в смирението си: защото мнозина пък от смирение са изпаднали в гордост - да не бъде това с нас. И така - размишлявайки за всички тези неща, нека с особено усърдие възлюбим смиреномъдрието, и когато изпитваме оскърбление, унижение, безчестие, презрение, крайни страдания, нека изживеем всичко това с радост в Господа. Нищо друго не способствува така за постигане на чест, слава, известност и висота, както добродетелта смиреномъдрие; нека усърдно я прилагаме в живота си, за да се сподобим с обещаните нетленни блага!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки