ПОКАЯНИЕТО- св. Йоан Златоуст


Никой да не изпада в отчаяние и да не пренебрегва спасението си! Нека се обърнем към лекаря, Който с едно пожелание може да ни излекува, защото Той е всемогъщ. Виж, как е излекувал Матея и как е изцерил Павла! Единият от тях е митар - другият пък хулител: похитителят на чуждото не останал похитител, а станал евангелист; и хулителят на Христа не останал хулител, а станал апостол! Аз говоря първо за пороците им и после за добродетелите им, за да видиш силата на покаянието и никога да не се отчайваш за спасението си. Нашите учители по-рано били известни с греховете се, а после се прославили с праведността си. Митар и богохулник - това са крайни степени на нечестието. Какво звание е това митар? Несправедливост чрез закона, дръзко насилие над нуждата, упълномощено хищничество. Законите са лекари за гражданите, а тук стават палачи, защото не лекуват раната, а я увеличават. При все това митарят изведнъж станал евангелист. Как и по какъв начин? Евангелието отговаря: "Като минаваше оттам, Иисус видя един човек на име Матей, седнал на митницата и му казва: върви след Мене! И тоя стана и тръгна след Него" (Мат.9:9). 0, велика сила на словото! Хвърлил мрежата, и пленникът станал войник, тинята станала злато, от дълбочината на нечестието митарят се възкачил на върха на добродетелта, като станал и тръгнал след Христа.
Възлюблени, никой да не се отчайва за спасението си. Порокът не е в природата ни - ние сме създадени с разумна воля и свобода. Ти си митар - можеш да станеш евангелист. Ти си богохулник - можеш да станеш апостол. Ти си разбойник - можеш да придобиеш рая. Ти си влъхва - можеш да се поклониш на Христа. Не съществува порок, който да не се изкупва чрез покаяние; за това и Христос ни посочва крайните степени на нечестието, за да не може никой, с какво да е  да се извини. Не ми казвай: какво да правя - загивам?! Не ми говори: аз сгреших -какво мога да сторя?! Ти имаш Лекар. Който стои над болестта; имаш Лекар, Който побеждава силата на болката; ти имаш Лекар, Който лекува с един замах; ти имаш Лекар, Който цери с едно пожелание; ти имаш Лекар, Който и може и желае да лекува! Ако Той те е произвел от небитие и ти е дал живот, толкоз повече може да те изправи и изцери, когато съществуваш и си повреден. Ти не можеш да кажеш по какъв начин си сътворен. Също така не можеш да обясниш и по какъв начин се очистват грехове. Ако огънят, падайки сред тръни, изгаря и унищожава всичко - толкоз повече е удобно за волята Божия да очисти и изкорени нашите прегрешения, като направи грешника светия! Не питай как това става; не изследвай как това се извършва, но вярвай в чудото! Ще ми кажеш: много и големи са греховете ми, но кой е без грях?! Признай се, че си сгрешил - това ще послужи за начало на изправление. Дойди в себе си, разкай се, пролей сълзи! Нима другояче е постъпила блудницата ?! Чрез разкаяние и сълзи тя се приближила до извора на спасението.
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки