ГОРДОСТТА- св. Йоан Златоуст


"Начало на греха е гордостта" - първата подбуда и движение към зло, а може би, и корен, и основа на злото! Думата "начало" значи: или първа подбуда към злото, или пък - неговата основа. Например: въздържанието от зрелища може да се нарече начало на целомъдрието, т.е. първоначална подбуда, но ако назовем поста за начало на целомъдието, то тук думата "начало" ще означава основа или опора. В такъв смисъл и гордостта е начало на греха - с нея се започва всеки грях и в нея той намира своята опора. Спомни си какви дела е вършил фарисеят - при все това те никаква полза не са му принесли, защото той не отсякъл коренът, който всичко разрушава: гордостта! От гордостта се пораждат: властолюбието и славолюбието, страстта към парите и презрението към бедните. Гордият човек всякога е разположен да отмъщава за обида, защото гордият не може равнодушно да понесе обида, нито от видни, нито от прости люде, а който не може спокойно да преживее обида, той не е в състояние да изживее и нещастие. Виж по какъв начин гордостта е станала начало на греха! Началото на гордостта е незнанието на Бога - как: много просто! Който познава Бога така, както трябва да Го познава и който знае до каква степен Синът Божи е смирил Себе Си, той никога не може да се превъзнася, защото гордостта поражда надменността. Кажи ми: защо враговете на Църквата казват, че познават Бога - не от гордост ли? Бог се противи на гордите, а на смирените дарява благодат, защото обича дух смирен и съкрушен. Няма зло, равно на гордостта. Тя превръща човека в демон; прави го на зъл богохулник и лош клетвопрестъпник: тя възбужда в него и жажда за убийство. Надменният човек постоянно се съкрушава от скръб, постоянно досажда на околните, постоянно се суети над себе си. Нищо не може да успокои неговата страст -     да види дори, че някой цар унизено се покланя и благоговее пред него, той още повече ще възпламени своята страст. Подобно на сребролюбците, които колкото повече печелят, толкова повече жадуват за пари, така и гордите, колкото повече се ползуват с чест, толкова повече я желаят. Страстта не знае край - тя се прекратява само тогава, когато убие този, когото е пленила. Как можем да изкореним гордостта? За това е нужно да познаем Бога, защото гордостта е плод от непознаването на Бога - познаем ли Бога. гордостта ще се отстрани от нас. Размисли за геената; помисли за тези, които са по-добри от тебе; припомни вината си пред Бога - като се размислиш така, ще укротиш духа си и ще смириш разума си. Нека обуздаем самонадценката си - да бъдем смирени, скромни и кротки! Нека си припомним, че Спасителят умил краката на учениците Си, за да ни остави пример на смирение - да се възползуваме от този пример, защото смирението е път към благата на вечността.
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки