ЛЮБОВТА Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ДАР ОТ БОГА- св. Йоан Златоуст

Можеш да имаш дар несравнимо по-голям от дара да възкресяваш мъртви, да даваш зрение на слепите и да вършиш всичко, което са правили Апостолите. Кой е този дар? Любовта!
Повярвайте ми, това не са мои думи, а слова на Христа, Който Ни проповядва чрез Павла: "Показвайте ревност за по-добри дарби и аз щe ви покажа път още по-превъзходен" (I Кор.12:13). Kакво значи: "още по-превъзходен"? Мисълта на Павла е следната: коринтяните тогава се превъзнасяли с дарованията си и, притежавайки дар на езици, който е най-малкият от всички дарове, гордеели се пред другите; за това и Апостолът им пише вразумително: "Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед що звънти, или кимвал, що звека; да имам дори и такава силна вяра, че да мога и планини да премествам, щом любов нямам - нищо не съм" (IKop. 13:1 -2). Видиш ли, какъв е този дар? Старайте се да го придобиете: той е нещо повече от възкресение на мъртви - той несравнимо превъзхожда всички останали дарби! Доказателство, че това е така, са думите на Христа, речени в беседа към учениците Му: "По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" (Йоан 13:35).
Ето защо човекът, който люби, е по-превъзходен и по-славен от онзи, който възкресява мъртви. И това е справедливо: защото възкресението е всецяло плод на Божия благодат, а любовта е плод пак на нея, но и на твоето усърдие! Любовта е свидетелство за християнина, че той е ученик Христов, който се е разпнал за света, който няма нищо общо със земното. Без любовта и самото мъченичество не би принесло никаква полза. Обърни внимание на следното, за да се убедиш в това: блаженият Павел в две отношения достигнал висотата на добродетелите или по-право, в три - в чудеса, в мъдрост, в живот, но без любовта, казва той, всичко това е нищо! Нека се постараем да придобием този дар - нека започнем да се обичаме един другиго: тогава никой няма да чувствува нужда от нищо; тогава всичко в живота ще бъде леко; тогава всичко ще свършва с успех. Ще кажете: ние и сега се обичаме, ние имаме много приятели.  Обичате се, обаче, не за Бога, а за сами себе си! Който обича в името на Бога, той има не такава подбуда към любовта: той е разположен към всички като към свои братя - верните обича като братя, а езичниците, иудеите и еретиците жали като свои братя по природа, но като не добри и безполезни, той се съкрушава и ги оплаква.
Нека бъдем искрени ученици на Христа: да носим достойно името Му; да любим един другиго в дела - да станем жертвеници на любовта!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки