Времето на антихриста- „В Твое име ще излъжем, че е в Твое име“

 Михаил Епщейн

 (роден 1950 г. в Москва) е руски и американски философ, филолог, литературен критик, професор по теория на културата и руска литература на университета „Емори“, Атланта, САЩ, професор по руска литература и теория на културата в университета на гр. Дърам, Великобритания, и автор на много книги и статии, носител на редица награди за литература и култура

В "Братя Карамазови" на Достоевски, в главата за Великия инквизитор, има едно пророчество, което едва сега започваме да разбираме и можем да съотнесем към най-новата реалност – държавническата и дори милитаристка роля, която Църквата поема.
Според логиката на Инквизитора в историята на християнството има три стадия. Отначало то се разпространява сред народите. След това срещу него се надига голям бунт – в името на науката, материализма и атеизма, в името на ситостта и властта. Великият инквизитор се обръща към безмълвния Христос:
„Ще минат векове и човечеството ще провъзгласи с устата на своята премъдрост и наука, че няма престъпление, а дори няма и грях, а има само гладни. „Нахрани ги и тогава изисквай от тях добродетели!“ – ето какво ще напишат на знамето, което ще издигнат срещу Тебе и с което ще бъде разрушен Твоят храм. На мястото на Твоя храм ще бъде издигнато ново здание, ще бъде издигната отново страшната Вавилонска кула, въпреки че и тази няма да бъде довършена, както и предишната…“.
Този втори стадий вече го минахме през 20 век – разрушаването на Християнската църква и стремежът да се издигне на нейно място нова Вавилонска кула, да бъде щурмувано небето от земята: комунизмът, материализмът, атеизмът. Да си спомним проекта за грандиозния „Дворец на Съветите“ с височина почти половин километър на мястото на взривения през 1931 г. храм на Христос Спасителя. 

Тази Вавилонска кула, както е известно, остана недостроена, утопията се разпадна в хода на своето въплъщение. На нейно място остана огромен изкоп, пълен с вода – басейнът „Москва“.
А след това започва най-интересното, на което станахме свидетели през последните тридесет години: същата тази Църква, гонена, почти унищожена, се възражда и вече претендира за построяването на свое земно царство: „… При нас ще дойдат те (хората), измъчили се хиляди години със своята кула! Ще ни намерят тогава отново под земята, в катакомбите, скрити (защото ще бъдем пак гонени и мъчени), ще ни намерят и ще заридаят към нас: „Нахранете ни, защото онези, които ни обещаха огън от небесата, не ни го дадоха“. И тогава вече ние ще достроим тяхната кула, защото ще я дострои онзи, който ги нахрани, а ще ги нахраним само ние, в Твое име, и ще излъжем, че е в Твое име“.
Значи, точно Църквата, оглавявана от Великия инквизитор, ще дострои кулата, която не са успели на издигнат атеистите и комунистите. Според Достоевски откритото отричане на Бога е само пролог към много по-изтънченото изкуство на Неговата подмяна, когато Вавилонската кула ще се строи върху основата на самата Църква от нейните покровители и предстоятели. Същото фарисейство, с което Христос е във вражда, сега израства на почвата на самото църковно-държавно християнство.
Ако в по-ранните съчинения на Достоевски – "Записки от подземието" (1864 г.) и "Бесове" (1871 г.) – „кристалният дворец на бъдещето“ е мечта на убедените атеисти и революционери от типа на Чернишевски, то в "Братя Карамазови" Достоевски прониква по-дълбоко в тайната на идващия Антихрист: той ще дойде от християнските среди, от логиката на развитие на Християнската църква и християнската държава, и ще пасе народа от името на Христос. Поразително е, че в самата легенда за Великия инквизитор завършекът на историята е отнесен към периода, който следва след краха на социалистическите идеи. Теокрацията – по-точно нейното лъжеподобие – ще смени атеизма. Първо ще победят революционерите безбожници, но те няма да успеят да нахранят народа. Вавилонската кула ще бъде завършена, когато гонените излязат от своите катакомби и получат пълната власт да издигнат „царството Божие“ на земята.
В момента, когато започнат да се насищат, да се обогатяват, да строят не само храмове, но и лични сараи „в името на Христос“, ще започне, според Достоевски, истинското царство на Антихриста, а безбожната държава на социалистите е била само преддверие към него. Атеизмът, царството на насилието, изразяващо се в своята ненавист към Бога, все още не е царството на лъжата и подмяната, което ще бъде издигнато именно като църква, пасяща народите от името Божие: „В Твое име ще излъжем, че е в Твое име“. Защото, според думите на Великия инквизитор, насочени към Христос, „… ние не сме с Тебе, а с него, това е нашата тайна!“. С него, т. е. с онзи, който изкушаваше Христос в пустинята.
Ако Сатаната е бил първият бунтар срещу Бога, то той в образа на Антихриста ще се представи като Негово лъжеподобие в края на времената. Новата стратегия на богопротивника – не въставане, а наподобяване на Бога: „… човекът на греха, синът на погибелта, … който ще седне като бог в Божия храм, показвайки себе си, че е бог“ (2 Сол. 2:4).
Тогава става ясен и смисълът на атеистичното беснуване на народите: не просто измама, а измама заради по-голяма измама: „Ето къде е Сатаната, – ще кажат хората, опомнили се от революционното буйстване, – той хулеше Божието име, а сега ние ще отидем при тези, които Го славят“.
И проклинайки своето предишно безбожие, те ще се доверят на този, който сега говори от името на Бога. Властолюбие, користолюбие, инквизиторство, милитаризъм – и всичко това под прикритието на най-елейното и най-лицемерното благочестие.

* * *
Особено се откроява трогателното съдружие на новото свещеноначалие с оръжието за масово унищожаване. Ядреното оръжие в Русия и в частност ракетата „Р-36М“ – „Сатана“ в класификацията на НАТО – с благословението на Православната църква си има небесен покровител – великия руски светец Серафим Саровски. Това са най-мощните от всички ядрени междуконтинентални балистични ракети и както страшно обещават производителите, „…на огромни територии на САЩ и Западна Европа тези руски ракети ще предизвикат ад“. Може би не случайно, а „промислително“, „Сатана“ се произвеждат от същия Федерален ядрен център на Русия, който е построен на мястото на Саровската пустиня, където се е подвизавал св. Серафим. Главните храмове на Саровската пустиня са взривени още в началото на 50-те. Затова пък от 2007 г. светецът е обявен за небесен покровител на ядреното оръжие и неговото войнство.
По този повод Федералният ядрен център в Саров (засекретен по-рано под имената „Арзамас-16“ и „Кремльов“) купува голям брой икони с лика на светеца. Ядреният център има на щат десетки хиляди служители и най-мощния суперкомпютър, обслужващ в частност и комплекса „Р-36М“. Така че дълбоката взаимовръзка между теологията и технологията на ада се подкрепя от съвместяването на светата обител с ядрения център.
През 1891 г. Константин Леонтинов предрича, че Русия „след сто години“ ще роди Антихриста. Достатъчно е човек да види осветения през 2020 г. главен храм на Въоръжените сили на РФ край Москва, за да усети тревога: дали това не е храмът на този, „…който ще седне като бог в Божия храм“? Храмът изглежда зловещо и отвътре, и отвън, златното едва се забелязва през мрачно-зелената боя – нещо средно между цвят на тиня и „каки“. 

Храмът има четири части и всеки е посветен на някой светец, а едновременно с това на някакъв вид оръжие. Така св. Варвара, великомъченицата, е назначена за покровителка на Ракетните войски със стратегическо значение. Защо точно великомъченицата? Сигурно защото стратегическите ядрени сили причиняват най-големи мъчения на своите жертви?
Сред главните реликви на Храма на въоръжените сили, колкото и да е странно, са костюмът и фуражката на Хитлер.
Шизофренна проява: паметта на фюрера се почита в храма, посветен на Победата над фашизма… Но „звярът от бездната“, който сега е готов да се нахвърли на целия свят, е по-силен от Хитлер: той държи в ръцете си ядрена бомба. И дори да загуби войната, той може да не убие себе си, а живота на цялата земя – не с изстрел в главата си, а в планетата. При това той е, така да се каже, църковен човек: чинно стои на службите на големите празници, благочестиво се осенява с кръста, разменя си целувания с патриарха, посещава светите места на Атон и на Валаам, заявява се като покровител на всички „свещени традиции“…

 

Антихристът идва след епохата на безбожието и не разрушава храмове, а заема своето място в тях. В това отношение предсказанията на Достоевски съвпадат с посланието на ап. Павел.

Антихрист. Фреска- 1350 г. от италианския майстор Витале от Болоня в манастирската църква "Света Мария" от бенедиктинското абатство на Помпоза (Емилия-Романя). 
 

PS А ето и отговорът на Атон: Представители на всичките 20 манастира на Светата гора Атон, в духовния център на православието, единодушно обявиха, че президентът на Русия Владимир Путин е единственият човек в историята, анатемосан два пъти. Путин, най-близкото му обкръжение и руските министри получават доживотна забрана да посещават Света гора в каквото и да е качество.  

Путин успя да направи пълноценно посещение на Атон едва при третата заявка през 2005 г. След първите два неуспеха на Путин да стигне до Света гора, между монасите имаше разговори: "Той да не е антихристът?"

   

А по време на третото посещение президентът Путин се срещна с йеросхимонах Атанасий, който след това го анатемоса.

В едно от писмата си йеросхимонах Атанасий пише: 

"…Однако больше всего поразила духовная слепота русского народа, с восторгом принявшего путинскую речь. Как же православные в нем не увидели настоящего демона во плоти?! Ведь весь его облик — это сублимированные лукавство, притворство и коварство! Прямо-таки антихристёнок-предтеча…"

" ...Най-поразително обаче беше духовната слепота на руския народ, който с ентусиазъм прие речта на Путин. Как православните не видяха в него истински демон в плът?! Та нали цялата му външност е сублимирано лукавство, лицемерие и коварство! Точно като предшественика на Антихриста...

Източник- сайт на автора, превод-  https://dveri.bg

Прочетете още:

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки