СЛОВО НА ВТОРИЯ ДЕН НА ПАСХА

Очистването на сърцето от страстите -необходимо условие за съзерцаването на Бога 
Произнесено от свт. Серафим Софийски в руската църква "Св. Николай", София, 12/25.ІV.1949 г. 
Христос воскресе! 
В този велик ден - празника на Светлото Христово Възкресение, бих искал да ви пожелая, мои възлюбени в Христа чеда, това, което ни пожелава светата Църква със следните думи, на пасхалния канон: Да очистим чувствата си и ще видим Христа, сияещ с непристъпната светлина на Възкресението.  
С тези думи Православната Църква ни разкрива цялата същност на християнството. Най-напред думите да очистим чувствата си ни говорят за това, че християнството е велик подвиг на борба, която трябва да водим със своите страсти и с греха — подвиг на неотклонно и постоянно спазване на всички Божии заповеди. Оттук става ясно, че за нашето спасение не е достатъчна само вярата във Възкръсналия Христос, необходимо е също така да тръгнем по тесния, скръбен и трънлив път, според думите на Господа: Тясна е вратата и стеснен е пътят, който води в живота и малцина са, които го намират (Мат. 7:14)
Трудността на този велик християнски подвиг добре са разбирали онези, които добросъвестно са се борели със своите страсти, без да изменят на Спасителя нито с мислите си, нито с чувствата си, нито с делата си. 
Трудността на този подвиг добре са съзнавали онези, които мълчаливо са понасяли обиди и от цялото си сърце са прощавали на враговете си, които са прекарвали живота си в постоянно въздържание и чистота и са се стараели да придобият непрестанна молитва към Бога, отхвърляйки от себе си ден и нощ стрелите на лукавите духове. 
Заради този подвиг светоносната благодат на Светия Дух или, казано с други думи, непристъпната светлина на Христовото Възкресение, е просветлявала истинските християни и е извършвала велики чудеса и знамения в техния живот. Това е ставало и става в живота на светите Божии угодници чрез благодатта на Светия Дух. Със силата на тази благодат Господ им изпращал свише дара на божественото ведение. Чрез нея те изцелявали всякакви болести у хората, прогонвали от тях бесове и даже дивите кръвожадни зверове им се покорявали, което е истинско чудо. 
Така на преп. Герасим Йордански се покорявал като разумно създание лъв. Така слушала преп. Серафим Саровски една мечка, която разбирала думите му и даже движението на ръката му. Така на великата праведница на Руската Църква, игуменката на Староладожкия монастир Евпраксия, се покорявали вълци и дори я пазели. А на друга велика руска подвижница, юродивата заради Христа Евфросиния, се покорявали птици. И когато тя се разболяла тежко и останала без всякаква човешка помощ, при нея всеки ден долитала врана и и носела храна, както някога врана хранела св. пророк Илия. Във всички тези дивни чудеса светите люде сякаш виждали Христа сияещ - виждали Го да сияе в дивните прояви на благодатта. Нещо повече, заради това, че винаги очиствали сърцата си от всичко страстно и греховно, заради своята сърдечна чистота, Божиите угодници нерядко виждали дори Самия Христос в целия блясък на Неговата Божествена слава и от това лицезрение се преизпълвали с райско блаженство още тук, на земята. 
Към такова дивно и блажено съзерцание светата Църква призовава всички и всеки един от нас с приведените думи на пасхалния канон. Тя ни призовава да съзерцаваме Христа сияещ и в дивните прояви на благодатта, и в лицезрението на Самия Него. И нека никой не смята, че това най- велико благо - съзерцаването на Самия Христос още тук, на земята - е невъзможно за нас. Защото на Господа е било угодно да ни даде такова обещание с думите: Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам (Йоан 14:21). 
Нека този велик призив на нашата Майка - Църквата, не остане напразен за нас. Като Нейни послушни деца да се отзовем на този призив с цялото си сърце. Да тръгнем, докато не е късно, по тесния и прискърбен път, по пътя на неотклонното очистване на сърцето си от страстите и спазването на всички Христови заповеди, за да достигнем своето спасение и истинското, вечното блаженство. Тогава Господ ще изпълни над нас в цялата им сила думите на пасхалния канон; Да очистим чувствата си и ще видим Христа, сияещ с непристъпната светлина на Възкресението. А тези думи по същество повтарят Христовите слова: Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога (Мат. 5:8). Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки