СЛОВО НА ВЕЛИКА СЪБОТА

За радостта от Възкресението при спазване на Христовите заповеди

Слово, произнесено от светител Серафим Софийски

ПОЗДРАВЯВАМ ви, мои възлюбени в Христа чеда, с приемането на св. Христови Тайни и с настъпващия светъл празник на Христовото Възкресение. 
Днес на Божествената литургия ние вече чухме в евангелското четиво радостната вест за Христовото Възкресение, която съобщил на жените мироносици явилият им се ангел. А по-нататък евангелското повествование ни разказва за явяването на Самия Възкръснал Христос на св. мироносици и накрая - за Неговото явяване на единадесетте ученици. Трудно е да си представим каква радост са изпитали св. мироносици и апостолите от вестта за Христовото Възкресение и от явяването на Самия Възкръснал Господ. Когато привечер в деня на Своето Възкресение Господ се явил по пътя за Емаус на двамата Си ученици Лука и Клеопа, след това те казвали: Не гореше ли в нас сърцето ни, когато Той ни говореше по пътя и когато ни обясняваше Писанието (Лука 24:32). При явяването на Възкръсналия Господ сърцата им горели и се топели от блаженство, и то преди още Той да им се открие. А какво било блаженството на св. мироносици и на всички Христови ученици, когато те видели Христа лице в лице като Възкръснал от мъртвите! Но това неизказано блаженство от съзерцаването на Възкръсналия Господ не останало достояние само на св. жени мироносици и апостолите. Поради Своята велика любов към нас Господ обещал да се явява и на всички Свои последователи.
 Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам (Йоан 14:21). От тези думи на Христа се вижда кого Той удостоява със Своето явяване - оногова, който Го обича, т.е. който има Неговите заповеди и ги спазва. Как би трябвало винаги да помним тези слова на Господа! Мнозина казват: как може да обичаме Христа, след като не сме Го видели? Но не с това трябва да се започне. Явяването на Христа, блаженото Му съзерцаване, е най-голямата награда за нас, по-голяма от която няма нито на земята, нито на небесата. Но за да я получим, трябва първо да спазваме Неговите божествени заповеди. А в приведените Негови думи (Йоан 14:21) Господ дори изисква от нас предварително да имаме заповедите Му. Какво означава да имаме заповедите Му? Това означава да имаме тези заповеди в сърцето си като свое най- скъпоценно съкровище. Ние трябва така да гледаме на Божиите заповеди, както е гледал на тях божественият Псалмопевец, който казва: Колко са сладки на гърлото ми Твоите думи! По-сладки от мед на устата ми (Пс. 118:103). Но аз обичам Твоя закон повече от злато, и то от чисто злато (Пс. 118:127). Блажени, които пазят откровенията на Бога и от все сърце Го търсят (Пс. 118:2). 
Ето, ако така имаме в сърцето и в ума си Божествените заповеди, то ще ги спазваме всякога и неотклонно. Тогава Господ и на нас ще се явява като на Свои истински последователи. Светата Църква ни дава множество примери от живота на светиите - как Възкръсналият Господ им се е явявал, както някога на жените мироносици и на апостолите, изпълвайки сърцата им с неизразимо блаженство. Така Той се явил и на преданата ученичка и послушница на о. Йоан Кронщадски, игумения Таисия, като и дал да изпита това райско блаженство. Разбира се, мои възлюбени в Христа братя и сестри, ние трябва да считаме себе си недостойни да ни се яви Възкръсналият Спасител. Но трябва да се стремим към Божиите заповеди като към най-велико съкровище, за да постигнем райското блаженство дори още тук, на земята. Като гледаме по такъв начин на спасителните заповеди, нека ги изпълняваме винаги, без всякакъв компромис. Тогава ще видим в живота си, ако не Самия Възкръснал Господ, то несъмнено - Неговите велики и неизказани милости. А след смъртта си ще срещнем лице в лице нашия Господ в цялата Му Божествена слава. И това лицезрение ще бъде за нас извор на велика радост и безкрайно блаженство в Небесното Христово царство, с което Господ да сподоби всички ни, заради Неговата неизказана любов към нас, грешните. Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки