За свещениците, примери и наставления

Из ТРЕТО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски

Народът се нуждае от достойни свещеници
Бих желал, братя християни, винаги да бъдем заедно, така че да мога да ви разказвам различни неща. Но какво мога да направя, след като има хиляди села, където никога не са чували Божието слово. И те ме чакат. Така че, моля ви, свети свещеници, и ви съветвам да се погрижите за себе си и за миряните, как заедно да се спасите. Подобава и вие, миряни, да почитате вашите свещеници. И ако ви се случи да срещнете свещеник и цар, да отдадете предпочитание на свещеника. И ако ви се случи да срещнете свещеник и ангел, предпочетете свещеника, защото той е по-високо даже от ангелите.
Свещеник, който желае собственото си благо, следва да прочете закона и да разбере задълженията си. Относно св. свещеници нямам какво да ви кажа друго. Задължен съм, когато срещна свещеник, да се поклоня и да му целуна ръка и да го помоля да моли Бога за моите грехове. Целият свят може да умолява Бога, но не може да извърши св. тайнства, но свещеникът, дори да е грешен, с благодатта на Св. Дух може да извърши св. тайнства.
Само казвам това: "Който иска да стане свещеник, трябва да бъде чист като ангел. Да бъде образован, за да може да обяснява св. Евангелие. И когато стане 30 годишен, и миряните, и епископът го повикат, тогава да стане свещеник без да дава пари. Трябва да живее близо до църквата, така че, когато миряните го търсят, да могат да го намерят. Той трябва да проумява кой е скаран с жена си, кой със съседа си и да ги помирява, и да се пренесе в жертва за стадото си.
И когато извършва (Божествената литургия), и свърши изчитането на Евангелието, да обяснява на християните какво им заповядва Христос. Да помни, че пискюлите на епитрахила му изобразяват душите на Християните. И ако има една душа изгубена, той ще дава сметка за нея в съдния ден. Да помни, че фелонът, който носи, е без ръкави. Това означава, че свещеникът е длъжен да пази ръката си чиста от светски дела и да бъде винаги с ума си на небето. И когато сгъва фелона, и той става като две крила, това изобразява, че ако той прави добри дела, ще отиде на небето като ангел. Ако обратно, той е недостоен, неук, омърсен от грехове, плаща и използва посредници за да стане свещеник — с всичко това той купува ада. Проклет да бъде, който чете Евангелието и след това говори лъжи.
Едно време, когато хората искали да накажат някого, те го прокълнавали и казвали: "Нека Бог го сложи върху свещениците от 18 век". Ето защо, братя мои, днес е трудно за патриарсите, епископите, свещениците и т.н. да се спасят. Ето защо ви съветвам, свети свещеници, сега, когато имате време, покайте се, за да можете да се спасите.
Вие, старейшините/кметовете/, които сте глави на селата, ако желаете да се спасите, следва да обичате всички християни като свои деца и да разпределяте данъците според силите на всеки да плаща, и да нямате любимци. Подобава на вас, които сте подчинени, да почитате своите старейшини. Мъжете да обичат жените си. Ако жена ти е лоша, бъди търпелив с нея и я съветвай. Ще имаш възнаграждение от Бога. Подобава също жените да обичат съпрузите си и да им се подчиняват, защото търпението и послушанието към добрия съпруг печелят добри награди за душата. И ако съпругът има някоя грешка, ще трябва да я извините, защото мъжът има повече задължения от жената. Така че и двамата трябва да се обичате. Подобава и вие, деца, да почитате своите родители. защото който не почита и не се подчинява на родителите в доброто, греши.
Ако се случи, че родителите ви се отрекат от Христа и ви принуждават и вие да се отречете, не се подчинявайте. Ще имате награда от Господа, както Авраам, когато неговият баща Тара, езичник, го изпратил да донесе овца за жертвоприношение пред идолите. По пътя Авраам си мислел: "Този свят, който винаги остава нов, няма ли Господар? Тогава защо баща ми ще служи пред идолите, които са глухи и неми, а не на истинския Бог, който създал небето, земята и т.н.?"
И веднага чул глас от небето: "Мисълта ти е добра. Иди в обетованата земя и стой там, докато не ти кажа какво да правиш, защото ако се върнеш при баща си и му кажеш какво си размишлявал, той ще те убие. Така че тръгвай!"
Авраам заминал и Бог го направил богат като цар.
Бог благословил неговото семе и неговите потомци станали многобройни като звездите на небето. Той също имал 318 слуги, с които се държал като с братя.
Виждате ли, братя мои, който има ума си в Бога, Бог го удостоява да живее добре тук и да отиде в рая. И когато синовете ви искат да станат монаси, не ги спирайте, а се радвайте защото следват добрия път. Но когато ги видите на лош друм, тогава ги спрете.
Имайте благоговение пред всички светии на църквата и особено пред Дева Мария, защото всички светии са Христови служители, докато Богородица е Царица на небето и земята. Тя се моли на милостивия Христос за нашите грехове. Ето защо, ние също да почитаме нашата Владичица чрез постове и милостиня.

Благоговение към Богородица
Един човек, на име Иван, бил победен и станал крадец. Той станал глава на банда от 100 крадци, но имал голямо благоговение пред Богородица. Всяка сутрин и вечер той четял Акатиста към Пресветата.
Като желаел да го спаси, заради голямото му благоговение пред Богородица, милостивият Бог изпратил един свят монах, който веднага бил заловен от крадците.
Монахът им казал: 

- Моля ви да ме заведете при вашия главатар, защото имам да му казвам нещо за ваше добро.
Те го завели при капитана и той казал: 

- Извикай всички мъже да дойдат, за да мога да ви кажа нещо.
Главатарят ги извикал и те дошли. Монахът казал: 

- Има ли други?
- Имам един готвач — отговорил главатарят. Повикай го да дойде. 

Но когато дошъл, готвачът не можел да гледа монаха и обърнал лицето си настрана.
Тогава монахът казал на готвача: 

- В името на Иисуса Христа ти заповядвам да кажеш кой си, кой те е изпратил и какво правиш тук?
Готвачът отговорил и казал: 

- Аз съм лъжец и винаги говоря лъжа. Но след като ме свърза с Христовото име, аз ще ти кажа самата истина. Аз съм дяволът и бях изпратен от моя началник да работя за главатаря и да чакам деня, когато той няма да прочете Акатиста към Пресветата, за да го взема в ада. Наблюдавам го от 14 години и не съм намерил ден, в който той да не е прочел "Ангел предстател ....
Монахът казал: 

- Заповядвам ти в името на Св. Троица да изчезнеш и никога повече да не изкушаваш християните!
И веднага дяволът изчезнал като дим.
Тогава монахът поучил крадците. Някои станали монаси, други се оженили, вършили добри дела и се спасили. Ето защо ви съветвам всички, мъже и жени да научите "Ангел предстател ..." и да го използвате в молитвите си. И ако искате, вземете книгата "Спасение на грешниците", която съдържа 70 чудеса на Богородица, от които ви разказвам едно, за да можете да разберете.  

Книгата е издадена за първи път през 1641 г. Неин автор е монах Агапий Критски (светско име Атанасий Ландос). Двата разказа за главатаря и за девицата Мария възхождат към прочутия сборник с чудесата Богородични (вж. Чудо 56 и 12). Б. р.

Девицата Мария
Имало една девица на име Мария, чийто баща бил християнин и настоявал да я омъжи. Но тя не искала, тъй като желаела да запази девството си. Той я завел в манастир и я дал на игуменката да се грижи за нея като за свое дете.
След като умрял баща ѝ, друг владетел взел оная земя. Един ден той отишъл в манастира, където била Мария и като я видял, веднага бил обладан от сатанинска любов към нея. Като се върнал вкъщи, той изпратил писмо на игуменката, което гласяло: "Изпрати ми веднага Мария, защото аз я видях и тя ме видя. Ние се влюбихме".
Игуменката прочела писмото, извикала Мария и ѝ казала:
- Дете мое, какво добро видя в пашата, което те е  накарало да го гледаш с любов? Виж какво ми пише!
Мария отговорила:
- Не зная нищо за това. Аз го погледнах с друга цел. Казах си: "Боже мой, ще има ли пашата същата слава в следващия живот, която има в този?" Но той ме пргледна с дяволска цел. Ако исках да се омъжа, баща ми щеше да ме даде на християнин.
Тогава игуменката написала на пашата: "Предпочитам да ти изпратя главата си, отколкото моята Мария".
Пашата изпратил друго писмо, което гласяло: "Или ми изпрати Мария, или сам ще дойда да я взема и ще изгоря манастира".
Мария чула това и казала на игуменката:
- Когато дойдат хората на пашата, изпрати ги в моята килия и аз ще им отговоря.
Когато те дошли в килията на Мария, тя ги попитала какво искат. Те отговорили: 

- Пашата ни изпрати да те вземем, защото той видя очите ти и ги желае.
Тя ги помолила да почакат да отиде до църквата. След това тя взела един нож и чиния и стоейки пред иконата на Христос, казала: 

- Господи, ти ми даде земни очи, за да мога да вървя по добрия път и за мен не е правилно да ходя по лошия път, и понеже тези черни очи ще извадят духовните ми очи, виж сега как ги изваждам от любов към Тебе, за да мога да избягна тинята на греха.
И тя взела ножа и извадила едното си око, и го сложила в чинията. След това отишла пред иконата на Богородица, извадила и второто си око и го сложила до другото. Изпратила ги на пашата. Когато ги видял, сатанинската му любов се превърнала в умиление. Той веднага станал, отишъл в манастира и молел сестрите да просят от Бога изцеление за Мария.
Всички сестри придружили пашата. Те паднали на колене и молели Христа и Богородица да върнат зрението на Мария.
Тогава Богородица се явила на Мария като светкавица и казала:
- Радвай се, Мария! Тъй като ти предпочете да извадиш очите си от любов към моя Син и мен, вземи очите си, и никога повече няма да бъдеш изкушавана.
Като видели чудото, тези, които присъствали, много се зарадвали и прославили Бога и Богородица. Тогава пашата дал на манастира много злато и бил простен от сестрите. Той си тръгнал, вършел добри дела и бил спасен. Чухте ли, братя мои, какво сторила Мария със силата на Богородица? Затова и ние да я почитаме с добри дела.
Нашият Господ Иисус Христос, братя мои, между другите добри дела, на които ни учи в св. Евангелие, ни казва и тази повеля: 

- Проклет е този, който се скарва с ближния си и не поисква прошка преди залез, защото е паднал в грях. Възможно ли е аз, който съм дошъл тук, да не съм се скарал с някого от вас? Прочее, нямам друг начин, освен следния. Моля ваша милост да кажете три пъти: "Прости ни и Бог да ни прости".
Сега ако искате Христос, Богородица и всички свети да се радват, а дяволът, нашият враг да е огорчен, сега, когато всички сте заедно, кажете си един на друг. "Простете ни, братя, и Бог да прости".

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки