ГАДАНИЯТА- св. Кирил Александрийски

 Божественият Павел твърде ясно счита гаданието за грях. На онези, които са спасени от езичниците - той казва: "Тогава, понеже не знаехте Бога, служихте на богове, които по естество не са богове; а сега, като познахте Бога или по-добре, като бидохте познати от Бога, как се връщате пак към немощните и оскъдни стихии и искате пак изново да им служите? Тачите дни, месеци, времена и години. Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви" (Гал. 4:8-11). Наблюденията на часове и дни, ще прибавя и времена, съвсем е неприлично за тези, които са получили, макар и слабо познание за единия и истински Бог - особено пък е осъдително за онези, които са познати от Бога чрез вяра и са призвани в духовна близност с Него чрез благодатта. Който постъпва така се възвръща в по-раншния си живот, изоставяйки честното име в Христа и лишавайки духа си от свобода и действие - той неразумно си нахлузва ярема на древното заблуждение, отдавайки на природните стихии такава чест, която принадлежи само на Бога, и увенчавайки с възвишени похвали това, което по естество е извикано в битие чрез силата на Твореца. Стихии на света. Апостолът нарича времената и месеците и техните изчисления, посредством часове и дни, считани от суеверците като основни елементи на всичко, което съществува.
Бог подчинил времето на мерки и числа, на дни и часове, като необходимост за живота на разумното същество - човека. Поради това, ако посредством времената, дните и часовете нищо друго не се привнася към съществуващото на земята, освен само едно измерение и движение на времето, то защо някои измислят такива басни, за които е смешно дори и да се помисли? Защо едни от часовете ги наричат благодетелни, а други - пакостни; защо с такава грижливост следят времето, приписвайки му възможност да принесе благополучие или злополука на тези, на които те биха желали, или пък с които така би трябвало да се случи? Не е ли всичко това пуста измислица и ужасно умопомрачение - някакъв си дяволски капан, хитро и злодейски устроен? Казват, че всички, които живеят на земята, са подложени на влиянието на дните и часовете, като иго на необходимостта. Ако по такъв начин има зора и час, вредни за живеещите на земята, то защо не произлиза от тях за всички еднаква вреда, но едни се намират в най-мечтано състояние, а други загиват, смазани от нещастия до крайна степен?
Желаещите да узнаят с абсолютна точност най-полезното и да се потрудят за него, лесно могат да видят и разберат, че в един и същ ден, а може би и час, един бива хванат в прелюбодейство или убийство, и се подхвърля на жестоко наказание пред съдиите, а друг напротив приема похвала за благоразумие, приличие и рядка чест. Денят и часът не пречат на развратника да бъде благоразумен и честен, нито пък подбуждат честния и скромния към неприлични и необуздани удоволствия - напротив: свободната воля, която насочва човека към доброто или злото, тя създава едно или друго състояние на живота. И тъй, от нас, а не от естествените свойства на времето, зависи доброто или лошото разположение на духа ни - щастието или нещастието в живота ни.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки