РАЗСЛАБЕНИЯТ- св. Кирил Йерусалимски

 Където се яви Иисус - там е и спасението. Види ли митар, седящ при митницата - прави го апостол и евангелист. Види ли сляп - дава му зрение, а на глухия - слух. Погребан ли е Той пък с мъртвите - възкресява починалите. Обхожда и Очата купел - не обаче, за да разгледа зданието, а да изцери болни. Той вижда човек, лежащ на одър и налегнат от извънредно тежка болест -защото голямо е било бремето на греховете му и дълготрайно болезненото му страдание - и му казва: "Искаш ли да оздравееш?" (Йоан. 5:6). Нищо повече не казал, но поставил въпрос с двойно значение. Понеже не само телесно, но и душевно е страдал разслабеният, което се вижда от речените му отпосле думи: "Ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо" (Йоан. 5:14). - Христос запитал болника: "Искаш ли да оздравееш?" Каква сила и милосърдие? Лекарят представя помощ на желанието! Понеже спасението е от вярата, затова на разслабения е речено: "желаеш ли" - та след неговото желание да последва и действие. Това може да изрече само Иисус, а телесните лекари не са в сила да го кажат. Тези, които лекуват чувствени болести, не могат да кажат всекиму: "Искаш ли да оздравееш?" Христос и желание възбужда, и вяра приема, и дар дава безвъзмездно.
Разслабеният казва: "искам да оздравея, но си нямам човек". Видиш ли - Христос се явява там, където е оскъдняло спасението? Много от болните си имали домове, а също и познати, или други някакви близки - разслабеният, действително угнетен от всяка нищета, нямайки възможност да получи помощ от вън, оставен в пълна самота, получил помощ от Единородния Божий Син. Кого чакаш при къпалнята? Пред теб е Този, Който ходи по водата, спира ветровете, укротява морето. Той не само за себе си постила морето, като твърда опора, но и на Петра е дарил сила да ходи по водата. Тъй че, при водата на къпалнята стои Укротителят и Творецът на водите. Нему казва разслабеният: "Нямам си човек, който да ме пусне в къпалнята" (Йоан. 5:7). Спасителят му казва: "Защо чакаш раздвижването на водата? Изцери се без раздвижването ѝ! Защо чакаш видимо раздвижване?" И повелението с дума се изпълнява по-скоро от един замах! Вгледай се в чудотворството на източника и познай в плът видимия Бог - гледай не видимото, а това, което се извършва от Видимия! "Нямам си човек, който да ме спусне в къпалнята, кога се раздвижи водата" - казва страдалецът. Иисус пък му говори: "Защо очакваш нищожното - защо търсиш изцеряване във вода? Стани!" - казва ти Възкресителят. Спасителят навсякъде и за всички е всичко: за гладните и хляб, за жадните -вода, за недъгавите - лекар, за грешниците - изкупление, за мъртвите - възкресение!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки